Nezaposlenost Hrvata u veljači pala na 7,5 posto

Nezaposlenost Hrvata u veljači pala na 7,5 posto

Izvješće objavljeno u ponedjeljak ukazuje da se stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj u veljači spustila još dublje ispod prosjeka eurozone - dok se u EU zadržala na najnižoj razini otkada je Eurostat počeo pratiti mjesečne podatke.

Na razini EU-a sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena metodologijom Međunarodne organizacije za rad (ILO) u veljači je bila nepromijenjena u odnosu na siječanj kada je iznosila 6,5 posto, što je njezina najniža razina otkada su u europskom statističkom uredi počeli objavljivati mjesečna izvješća.

Promjena nije bilo ni u eurozoni gdje se stopa nezaposlenosti zadržala na najnižoj razini u gotovo deset i pol godina, od 7,8 posto.

Ukupno je u 28-članoj Uniji u veljači bez posla bilo 16,012 milijuna građana, od čega njih 12,730 u eurozoni. Time je njihov broj smanjen u odnosu na siječanj za 102 tisuće u EU, odnosno 77 tisuća u eurozoni.

U odnosu na isti mjesec prošle godine manji je za 1,469 milijuna u EU, te za 1,169 milijuna u eurozoni.

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najniža je stopa nezaposlenosti u veljači zabilježena u Češkoj, od 1,9 posto. Slijede Njemačka s 3,1 te Nizozemska s 3,4 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-ovom metodologijom u veljači iznosila 7,5 posto i smanjena je za 0,1 postotni bod u odnosu na siječanj. Time se spustila još dublje ispod prosjeka eurozone, bilježeći niže vrijednosti nego u zoni primjene zajedničke europske valute četvrti mjesec zaredom.

Bez posla su u Hrvatskoj u veljači prema podacima Eurostata bile 133 tisuće građana, tri tisuće manje nego u siječnju. U odnosu na prošlogodišnju veljaču njihov je broj manji za 33 tisuće.

Najvišu je stopu nezaposlenosti među zemljama EU-a bilježila Grčka, od 18 posto u prosincu prošle godine. Slijede Španjolska s 13,9 i Italija s 10,7 posto.Ostatak članka pročitajte na: novac.jutarnji.hr

Utorak, 02.04.2019.