Nervoza pri vrhuncu: Ovom odlukom ugrozilo bi se 400-tinjak proizvođača u Hrvatskoj

Nervoza pri vrhuncu: Ovom odlukom ugrozilo bi se 400-tinjak proizvođača u Hrvatskoj

Najava zatvaranja tvornice u Kanfanaru i odlaska British American Tobaccoa (BAT) iz Hrvatske zbog, nagađa se, nepovoljnih uvjeta poslovanja, prvenstveno politike trošarina, i izostanak poteza Vlade obećanih od strane premijera Andreja Plenkovića nakon sastanka s vodstvom kompanije krajem lipnja, sve više raspiruje nervozu radnika u tvornici, ali i nekih kooperanta BAT-a u našoj zemlji, piše Poslovni dnevnik.

Posljedice odlaska kompanije i prekida proizvodnje duhanskih proizvoda u istarskom Kanfanaru bi ponajprije osjetili njihovi radnici, njih 500-tinjak, ali i tamošnja lokalna i regionalna samouprava zbog izostanka poreza i drugih davanja. No, nervoza raste i među proizvođačima duhana, kojih je 400-tinjak u Hrvatskoj, a njih 350 su kooperanti BAT-a organizirani kroz tvrtku kćer Hrvatski duhani. Hrvatski duhani otkupljuju više od 80% ukupne proizvodnje duhana u Hrvatskoj čija je ukupna godišnja vrijednost oko 100 milijuna kuna.

Obiteljski posao

Slaven Krapac, proizvođač duhana iz Turnašice kod Pitomače, koji s obitelji obrađuje 19 hektara pod duhanom, ističe da je trenutno zadovoljan svojom pozicijom na tržištu i suradnjom s BAT-om, odnosno Hrvatskim duhanima.

“Od kad sam zadnjih 10-ak godina vezan uz Hrvatske duhane, zadovoljan sam odnosom koji imamo – otkupna cijena je poznata već u veljači, otkupe svu proizvodnju, sufinanciraju nam nabavku strojeva, što je posebno važno danas u vrijeme kad nema radne snage, te nam generalno daju okvir poslovne sigurnosti”, kaže nam Krapac.

Referirao se na inicijativu dijela proizvođača okupljenih u udruzi Krupan list koji zaziva liberalizaciju tržišta. Krapac smatra da bi u tom slučaju većina proizvođača bila u problemu.

“Hrvatski duhani su mi financirali proizvodnju i mehanizaciju. Mnogo su uložili u nas proizvođače i sigurno ne bi bilo dobro da odu”, zaključuje Krapac. Hrvatski duhani svake godine u proizvodnju ulože dvije trećine vrijednosti proizvodnje, oko 66 milijuna kuna, kako bi podržali proizvođače u nabavi svog potrebnog repromaterijala za proizvodnju duhana, financiranje troškova energije, ljudskog rada, polica osiguranja i drugih nužnih troškova.


Izvor: Poslovni dnevnik

 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 14.09.2020.