Neradni petak: Evo u kojim djelatnostima subvencije za skraćeni radni tjedan imaju smisla

Neradni petak: Evo u kojim djelatnostima subvencije za skraćeni radni tjedan imaju smisla

Gospodarsko-socijalno vijeće otvara razgovor o obliku državne pomoći kod kojeg jako treba paziti na detalje, upozorava stručnjak Danijel Nestić.

Danas bi se trebala održati sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojoj će se otvoriti razgovor o uvođenju subvencija za skraćeni radni tjedan.

Kolike će subvencije biti i tko bi za njih mogao konkurirati, još se ne zna. Budući da smo u izbornom razdoblju to se neće moći riješiti donošenjem zakona u hitnoj proceduri, moguće da Vlada intervenira putem uredbe ili će se kraći rad omogućiti odlukom Zavoda za zapošljavanje slično kao potpore.

Oštriji uvjeti za pomoć

Prema riječima ministra Josipa Aladrovića kraći radni tjedan bio bi namijenjen tvrtkama u proizvodnji. Nešto slično već smo imali od 2014., a mjera je bila poznatija kao neradni petak kada su radnici ostajali kući jedan dan u tjednu i tu im je dnevnicu pokrila država. Tad interes nije bio velik.

Postoji strah da će tek sada početi masovna otpuštanja nakon što se u lipnju isplati treća potpora po starim uvjetima. Zahtjevi za svibanjsku potporu primaju se do 7. lipnja. Od lipnja se uvjeti zaoštravaju pa pravo na potporu zadržavaju tvrtke iz turizma, prijevoza, pojedine usluge vezane za turizam i razne manifestacije uz pad prihoda veći od 50%. Aladrović smatra da će nove uvjete zadovoljiti stotinjak tisuća zaposlenih.

Sve te mjere Hrvatska zasad financira samostalno, no tijekom ovog tjedna trebali bi se znati detalji dogovorenog kredita Europske komisije od 100 milijardi eura za čuvanje radnih mjesta, iz kojega bi Hrvatska trebala dobiti 400 milijuna ili oko tri milijarde kn. Hrvatska je dosad za dvomjesečno čuvanje radnih mjesta isplatila više od 3,5 milijarde kuna.

Ostatak članka pročitajte na poslovni.hr

Utorak, 02.06.2020. / Ljubica Gatarić/VL, poslovni.hr