Nautika spašava hrvatski turizam, u srpnju ostvareno 75 posto lanjskog rezultata

Nautika spašava hrvatski turizam, u srpnju ostvareno 75 posto lanjskog rezultata

Kao što su to prethodne procjene i najavljivale, nautika je segment turizma koji će, prema svemu sudeći, pretrpjeti najmanje gubitke zbog pandemije Covida-19, a i prvi će se oporaviti

O tome svjedoče i upravo objavljeni podaci Hrvatske gospodarske komore za srpanj prema kojima je u proteklom mjesecu bilo “samo” 25 posto manje prometa nego u srpnju rekordne prošle godine. Iz Komore naglašavaju da kako sezona odmiče, hrvatska nautika bilježi sve bolje rezultate.

Paško Klisović, predsjednik Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima – charter pri HGK ističe da ako isključimo podatke o mini kruzerima, ukupan pad od početka godine iznosi 59%, dok je u sedmom mjesecu zabilježen pad od tek 25 posto.

“Promjene u strukturi gostiju su velike, na području Šibenika su praktički nestali Amerikanci, Englezi, Francuzi i Skandinavci, ali su zato puno više dolazili Hrvati, Slovenci, Austrijanci i Nijemci. Sjeverni Jadran ima najmanji gubitak, a što idemo južnije to je stanje teže. Dubrovnik je totalno odsječen. Tu je opet isti nazivnik – avioni”, pojasnio je Klisović.

Što se razvoja situacija do kraja sezone tiče, Klisović je oprezno optimističan. “Najave za kolovoz i jesen su prihvatljive, ako ne bude više situacija kao što je ova s Nizozemcima koji su nas stavili na narančastu listu. Sve je to u kategoriji pada, ali je sigurno bolje nego što smo se pribojavali“, zaključio je.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Tagovi: nautika, Hrvatska
Četvrtak, 06.08.2020. / www.poslovni.hr