Nastavnici svoje plaće usporedili s mirovinama povlaštenih umirovljenika

Nastavnici svoje plaće usporedili s mirovinama povlaštenih umirovljenika

Vlada će sa sindikatima javnih i državnih službi pregovarati o smanjenju plaća u mjesecima gospodarske krize uzrokovane epidemijom koronavirusa. Nastavničke grupe su se pobunile, kazavši da treba razmišljati i o rezanju povlaštenih mirovina, a ne samo plaća.

Nastavničke grupe Školska zbornica i 45 minuta, pozvale su na “rezanje” povlaštenih mirovina, pri čemu su usporedile plaću učitelja s mirvinom povlaštenog umirovljenika. No, pritom su se zaletjeli s iznosima. Jer, kao što su učiteljske plaće veće od 5.500 kuna, tako su i gotovo sve kategorije povlaštenih mirovina ispod toga iznosa.

“Ako učitelj za obavljanje svog posla može primati plaću od oko 5.500 kuna, zašto bi umirovljenik samo zbog svog „posebnog statusa“ primao znatno više?”, poručili su.

Povlaštene mirovine kreću se od 2.000 pa do preko 10.000 kuna. Više od 600 saborskih zastupnika ima preko 10.000 kuna mirovine, a preko 9.000 kuna ima 140 članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Zaključak nastavničkih grupa nije u potpunosti ispravan, jer kao što u školstvu ima nižih, ali i viših plaća od 5.500 koje navode, tako i među povlaštenima umirovljenicima ima onih koji primanju manje mirovine od toga iznosa, za razliku od onoga što nastavnici navode.


Izvor: mirovina.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 17.04.2020. / Jasmina Grgurić