Nakon više od mjesec dana, ponovno rade sve ove trgovine i obrti

Nakon više od mjesec dana, ponovno rade sve ove trgovine i obrti

Knjige ćemo izdavati iza pulta od pleksiglasa, a uveli smo i drive-in povrat

Knjižnice, zlatarnice, postolari, knjižare, muzeji, antikvarijati, galerije, krojači, fotostudio... Od danas, nakon više od mjesec dana, ponovno rade sve ove trgovine i obrti, a dio je to, podsjetimo, prve faze popuštanja mjera u borbi protiv novog koronavirusa i reaktiviranja gospodarskih te društvenih djelatnosti.

Jedan postolar u jednoj smjeni
 
Kako bi se ispunile sve norme i uvjeti koje je zadao nacionalni Stožer civilne zaštite, od jutra se u radnjama diljem zemlje čistilo, lickalo, dezinficiralo, prašina se stresla, police napunile, a izlozi „poglancali". - Sve smo preporuke usvojili te ćemo svakom kupcu osigurati rukavice, maske i potkape od najlona koje će se odmah nakon isprobavanja šešira baciti. Nakon svakog korištenja dezinficirat ćemo POS uređaje, kvake, novac - rekla je Josipa Cahun, vlasnica poznatog zagrebačkog salona Šeširi i kape Cahun, dodajući kako će u njihovu trgovinu ulaziti po jedan kupac. A takve su uvjete postavili i u zlatarnici Nokaj, u strogom centru Zagreba.

- Nama je teže zato što se nakit inače mora isprobati da bismo ga doživjeli, ali sad nećemo ljudima preporučivati da ga isprobavaju - kazao je vlasnik Mario Nokaj. Pregrade, dodaje, nisu mogli staviti u prostor jer kupci ne bi mogli do nakita, ali će zato pri održavanju distance pomoći viziri koje će nositi. Držanje pripisanog razmaka među ljudima izazov je i za zagrebačkog postolara Brunu Budiselića jer on mora biti u izravnom doticaju s njima, ponajprije kako bi im izmjerio stopalo. - Zato smo odlučili raditi skraćeno i u jednoj smjeni, od 9 do 17 sati. Usto, umjesto četvero radnika, bit će samo jedan u trgovini - naveo je Budiselić, vlasnik salona cipela "Zlatko" u zagrebačkoj Ilici. Što se tiče zagrebačkih kulturnih ustanova, one koje su bile teže oštećene u potresu 22. ožujka, poput Muzeja za umjetnost i obrt, još se neko vrijeme neće moći razgledati u starom izdanju. No one koje nisu oštećene od danas ponovno rade.

Cijeli članak pročitajte na vecernji.hr

Ponedjeljak, 27.04.2020. / Snježana Bičak, Vedran Balen, Mateja Ježovita, vecernji.hr