Nakon virovitičke, gasi se i osječka Šećerana! Oko 200 radnika bez posla

Nakon virovitičke, gasi se i osječka Šećerana! Oko 200 radnika bez posla

Nakon virovitičke šećerane Viro, gasi se i osječka Šećerana koja ima oko 200 zaposlenih.

Radnici su već od ponedjeljka, 15. veljače na burzi, a sve se dogodilo gotovo preko noći. Dobit će otpremninu od 3000 kuna po godini staža plus četiri bruto plaće, otkriva Agroklub.

To znači da će radnici s 20-ak godina neprekinutog staža u Šećerani za otkaz dobiti oko 80.000 kuna. Šećerana Osijek, inače, otvorena je 1906. godine i preživjela je dva svjetska i Domovinski rat.

O krahu šećerne industrije u Hrvatskoj već smo pisali nakon što su radnici Vira u Virovitici dobili otkaz. Vjerovnici u predstečajnom postupku od tvrtke potražuju čak 600 milijuna kuna.

Strahuje se kako sličan scenarij čeka i treću, posljednju šećeranu u državi, Sladoranu Županja. Inače, tri domaće šećerane udružile su se u krovnu tvrtku Hrvatska industrija šećera.

Viro grupa (Viro i Sladorana Županja) Marinka Zadre kontrolira 60 posto, a Tvornica šećera Osijek koja je u sastavu Žito grupe Marka Pipunića 40 posto dionica.

Bez posla bi do iduće godine, tako, u šećernoj industriji u Hrvatskoj moglo ostati čak 600 radnika i mnogo kooperanata koji su uzgajali šećernu repu.

Zbog velikog pada cijene šećera na tržištu i žestoke konkurencije u Europskoj uniji, ali i manjka sirovine, Viro je ugasio preradu šećerne repe u Virovitici, a većina od 180 radnika ostala je bez posla još lani.

Preuzeto sa danica.hr

Ponedjeljak, 15.02.2021. / Redakcijski tekst, danica.hr