Na popisu najsretnijih gradova na svijetu našla se i dva iz Hrvatske

Foto: DepositPhotos

Na popisu najsretnijih gradova na svijetu našla se i dva iz Hrvatske

Poredak je nastao na temelju tisuća pokazatelja koje su temeljito razvili istraživači, a koji se izravno odnose na kvalitetu života i osjećaj sreće njegovih stanovnika. Položaj grada na ljestvici je rezultat stvarnog blagostanja stanovnika.

Istraživači su evaluirali gradove prema 24 različita područja djelovanja, podijeljena u 5 ključnih kategorija, a to su građani, upravljanje, okoliš, gospodarstvo i mobilnost. Kako je gradove teško precizno kategorizirati, podijeljeni su u tri skupne – zlatni, srebrni i brončani.

Analizirajući funkcioniranje grada, pošlo se od pretpostavke da se njegovo djelovanje na polju izgradnje najsretnijeg mjesta za život treba analizirati kroz 24 različita područja djelovanja, kao što su obrazovni sustav, socijalna uključenost stanovnika, BDP i produktivnost, uključenost stanovnika u procese donošenja odluka, dostupnost javnih e-usluga, pristup zelenim površinama, itd.

Donja granica stanovništva je na razini koju od 2014. analiziraju Ujedinjeni narodi, tj. 300.000 stanovnika. Međutim, oni gradovi koji su u kojima živi manji broj ljudi, ali čija se postignuća bitno razlikuju od drugih, dodana su ovom popisu. To se posebno odnosi na neke europske gradove.

Tako prvih pet najsretnijih gradova u 2023. godini, koji nose zlatnu kategoriju čine, danski Aarhus, New York, Vancouver, Zurich i Ženeva. Ostale “zlatne” gradove čine zapadnoeuropski, američki i australski gradovi.

Od hrvatskih gradova, u brončanu kategoriju upali su Zagreb na 138. mjestu, te Koprivnica na 164. mjestu.

Ostatak članka pročitajte na Poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 21.03.2023. / Poslovni dnevnik