Mnogi ni ne znaju što ih čeka na jesen: Jeste li i vi među njih 400 tisuća?

Mnogi ni ne znaju što ih čeka na jesen: Jeste li i vi među njih 400 tisuća?

Na jesen će građanima početi stizati ovrhe koje se zasad nakupljaju u javnobilježničkim uredima

Prema procjenama javnih bilježnika, 1. studenoga, nakon što isteknu posebne okolnosti koje se odnose na zastoj u provedbi ovrha nad novčanim sredstvima fizičkih osoba, kao i na provedbu svih ovršnih postupaka, u roku od tjedan dana iz javnobilježničkih ureda izaći će između 380.000 i 400.000 novih ovrha.

Podatak je to koji je za Jutarnji list iznio zagrebački javni bilježnik Mladen Ježek, čiji se ured specijalizirao za ovrhe. Uz to što će se, povrh 6775 poslovnih subjekata i 9411 građana koji već jesu u postupku blokade, u Finu koncem godine sliti novih 400.000 predmeta, Ježek kaže da mnogi građani kojima su stigli zahtjevi za provođenje ovrhe o tome nemaju pojma.

- Sva trgovačka društva predaju ovrhe kako im ne bi nastupila zastara. Mi samo možemo pripremati rješenja, ali ništa ne smijemo raditi. Ne smijemo izdavati rješenja i pokretati postupke. A te ovrhe jednom moraju izaći - kaže Ježek uz napomenu da mu nije jasno zašto je Vlada donijela odluku o produljenju roka posebnih okolnosti do 18. listopada ove godine. Radi se o produžetku intervencija u Zakon o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima te Zakonu o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za trajanja posebnih okolnosti.

- Od 15. ožujka ovrhe se ne šalju ovršenicima. Nitko od ovršenika ne smije primiti ovrhu na svoju adresu. Sve se kumulira u javnobilježničkim uredima. Ovrhovoditelji se ne mogu naplatiti u svojem potraživanju. To je jedinstveno u EU. Mjera je bila u redu za prva tri mjeseca, ali ne vidim razlog za produžetak - kaže Ježek.

Dodaje da mu je mjera još manje jasna nakon što je ministar financija Zdravko Marić objavio da 20. srpnja prestaje mjera odgode ili otpisa plaćanja poreza.

- Porezi i doprinosi se počinju normalno plaćati. Dakle, Vlada tjera tvrtke da normalno plaćaju poreze, ali one ne mogu naplatiti svoja potraživanja - kaže javni bilježnik.

Članak u cijelosti pročitajte na portalu novac.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 21.07.2020. / novac.jutarnji.hr