Medicinska sestra i čistačica u Hrvatskoj primaju gotovo pa istu plaću

Medicinska sestra i čistačica u Hrvatskoj primaju gotovo pa istu plaću

Zbog nedostatka medicinskih sestara i liječnika, bolnice su počele zatvarati pojedine odjele. I stanje se, bar kako sada stvari stoje, ne planira tako brzo popraviti, piše Slobodna Dalmacija.

Jedan od razloga je svakako i plaća. Viša medicinska sestra čiju priču objavljuje Slobodna Dalmacija ima plaću oko 6 tisuća kuna. U bolnici u kojoj je zaposlena, radi i privatna tvrtka na poslovima čišćenja prostorija. U nastojanju da zadrži spremačice i čistačice, a i da mu se posao ne raspadne, vlasnik privatne tvrtke nedavno im je dao plaću od 5 i pol tisuća kuna.

Što je gotovo pa jednako primanjima koje dobije medicinska sestra i njezine kolegice.

Za usporedbu, neto plaća medicinske sestre u Njemačkoj kreće se oko 2600 eura. Odnosno 19 tisuća kuna. Tri puta više nego u Hrvatskoj.

U takvim se uvjetima vodi rasprava o tome treba li plaće u bolnicama povećati 3 ili 4 posto. I ima li država, u vrijeme kada je proračun u debelom suficitu, dovoljno novca da to isfinancira.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić parafirao je sa strukovnim sindikatima sporazum po kojem bi se 3 posto odmah podignula plaća u sektoru zdravstva za 72 tisuće zaposlenih. Sporazum je uključivao i klauzulu da plaće porastu od 1. listopada za 4 posto.


Cijeli članak dostupan na: novac.jutarnji.hr

Utorak, 20.08.2019.