Marić: Prihodi su u nekim segmentima blago iznad očekivanja, turizam je pao 40 posto

Marić: Prihodi su u nekim segmentima blago iznad očekivanja, turizam je pao 40 posto

Zdravko Marić, stari i novi ministar financija, komentirao je dogovor u Bruxellesu te situaciju u zemlji

Na upit na koliko novca računa od tih 22 milijarde eura, s obzirom na to da smo jako loši u povlačenju iz EU fondova, Marić je kazao kako se nada da ćemo dobiti sve.

"Ja se nadam sve. Ono što smo imali na početku mandata, bili smo ispod 10 posto, završili smo na 96 posto. Gotovo cijela omotnica ugovorenih. Treba još dvije stvari reći za što se premijer izborio - da je stopa nacionalnog sufinanciranja zadržana na 15 posto. To je jako važna stvar. To je za Hrvatsku ušteda svake godine. Originalni prijedlog je bio 25, to bi bio veliki pritisak na državni i lokalne proračune. Druga stvar, i dalje stoji tzv. N+3 period ili razdoblje korištenja. Kada završi godina ugovaranja, imate još tri godine da povučete", rekao je gostujući u RTL Direktu.

"Ovo je jedna dobra šansa da Hrvatska nađe, ne samo put oporavka nego da napravi kvalitetnu transformaciju društva", rekao je.

Mnoge zanima je li taj novac namijenjen za subvencije poduzetnicima, minimalnu plaću, odnosno može li se njime zakrpati rupa od 6 milijardi kuna koje su isplaćene poduzetnicima.

"Kaže se u izvješću - dobro ste napravili što ste reagirali odmah, da sačuvate radna mjesta i održite likvidnost. Nastavite tako dalje. Odgovor je DA za dijelove koji se, recimo, tiču covid-kredita poduzetnicima. Rekli smo za mjeru skraćenog radnog vremena da ćemo financirati iz onog zajma koji je bio prije ovog danas, nešto također možemo iz toga. S druge strane imamo i investicijski dio. Nije samo plan oporavka nego i otpornosti gospodarstva. Zato je jako dobro da su i privatni sektor prepoznali".

Marić kaže da i privatne kompanije mogu aplicirati za novac, ali u puno manjem omjeru. Na kraju gostovanja u Direktu Marić je rekao kako vjeruje da bi rebalans sada već bivše vlade mogao biti dovoljan.

"Mi ćemo vjerojatno biti u obvezi raditi rebalans jer dolazi do organizacijskog preustroja vlade. Za sada su rashodi koliko-toliko u redu. Nismo predvidjeli ovaj dio za skraćeno radno vrijeme, ali hoćemo. Prihodi su čak u nekim segmentima i blago iznad našeg očekivanja. U srpnju je turizam u padu samo 40 posto", kazao je.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala index.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 22.07.2020. / www.index.hr