Koronavirus ‘ubio’ postsezonu: Svi smještaji spustili su cijene, može pomoći još samo vikend-turizam

Koronavirus ‘ubio’ postsezonu: Svi smještaji spustili su cijene, može pomoći još samo vikend-turizam

Koronavirus je zaustavio postsezonu. U zemlji je trenutačno oko 115 tisuća turista, što je 40 posto lanjskog turističkog rezultata.

Uz domaće, najvjerniji gosti i dalje su nam Nijemci. Najveći gubitak osjeti se u nautičkom turizmu.

Murter u srpnju po broju turista neusporediv je s Murterom u rujnu. Otok koji je prvi u Hrvatskoj završio u karanteni, ove je sezone ostvario 70 posto lanjskog turističkog prometa. No, ovih dana brojke padaju.

“Deveti mjesec je, nažalost, zbog svih ograničenja, znatno lošiji nego prijašnjih godina. Mi smo trenutno na 40 posto ostvarenja”, rekla je Mateja Bašić za Novu TV, direktorica Turističke zajednice Murter.

Kampovi su ovoga ljeta bili na meti turista. I u postsezoni u njima je u prvoj polovini rujna ostvareno 570 tisuća noćenja. Najviše ih je bilo na Kvarneru i u Istri, gdje se još uvijek nadaju da sezoni nije kraj.

“Ono što će biti esencijalno za poslovanje općenito kampova, i sada i za one koji će raditi kroz zimsku sezonu, je podizanje tih mjera sa strane emitivnih tržišta, i otvaranje granica da bi imali slobodan protok ljudi”, rekao je Alex Živković, direktor kampa u Medulinu.

Odluka o zatvaranju granica i ograničavanju putovanja,charter sezonu zaustavili su na pola. Da nije bilo toga, kažu, radili bi dobro i rujan i listopad. Ovako su na jedva 40-ak posto. To nije dobro ni za cijeli turistički hranidbeni lanac, jer su nautički gosti dubokog džepa: na dan troše i do 180 eura.

Iz Udruženja chartera poručuju da će zbog toga u rujnu i listopadu izgubiti oko 150 milijuna eura, a u zemlji je trenutačno oko 155 tisuća turista. Po pitanju dolazaka, najpopularnije destinacije su Zagreb, zatim Rovinj, Dubrovnik, Split te Poreč. Destinacije s najviše noćenja su Vir, Rovinj, Umag i Crikvenica.

Na najvećem gubitku su hoteli, ali i vlasnici apartmana u posezoni su pamtili bolje dane. Korona je korigirala i cijene.

“Može se naći smještaj i do 30-40 eura, što je bilo nemoguće prošle godine. Ali su i svi drugi smještaji neusporedivo spustili cijene”, rekla je Martina Nimac Kalcina iz Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK.

Koliko je ta priča isplativa, kaže, to tek treba vidjeti kad nam odu i posljednji gosti.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala dnevnik.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 23.09.2020. / dnevnik.hr