Jedan od četiri radnika koji traže novi posao zbog troškova života

Jedan od četiri radnika koji traže novi posao zbog troškova života

Unatoč omekšavanju gospodarstva na globalnoj razini, izgleda da će se 'Velika ostavka' nastaviti, prema PwC-u.

Svaki četvrti (26 posto) zaposlenik kaže da će vjerojatno promijeniti posao u sljedećih 12 mjeseci, što je porast u odnosu na 19 posto prošle godine. Radnici koji su rekli da će najvjerojatnije promijeniti poslodavca uključuju one koji se osjećaju preopterećeni (44 posto), koji se bore s plaćanjem računa svaki mjesec (38 posto) i generaciju Z (35 posto).

Svrha, kultura tvrtke i uključenost također ostaju ključni za zabrinutost zaposlenika. Među radnicima koji su rekli da će vjerojatno promijeniti poslodavca, manje od polovice (47 posto) reklo je da ih posao ispunjava u usporedbi s 57 posto onih koji vjerojatno neće promijeniti poslodavca. Oni koji će vjerojatno promijeniti poslodavca također imaju osam postotnih bodova manju vjerojatnost da će reći da zaista mogu biti ono što jesu na poslu nego njihovi kolege koji namjeravaju ostati (51 posto u odnosu na 59 posto).

Na globalnoj razini, zaposlenici sve više osjećaju nedostatak novca jer hlađenje gospodarstva i inflacijski izazovi nastavljaju utjecati na novčanike radne snage. Udio globalne radne snage koji je rekao da ima novca na kraju mjeseca pao je na 38 posto, u odnosu na 47 posto prošle godine. Jedan od pet radnika (21 posto) sada radi više poslova, a 69 posto to radi jer im je potreban dodatni prihod. Udio radnika s više poslova veći je za generaciju Z (30 posto) i etničke manjine (28 posto). Ekonomski pritisak također povećava zahtjeve za plaćama, pri čemu je udio radnika koji planiraju tražiti povećanje plaća skočio s 35 posto na 42 posto iz godine u godinu. Među radnicima koji se bore s financijskim poteškoćama taj se broj penje na gotovo polovicu (46 posto).

Cijeli članak pročitajte na ictbusiness.info

Srijeda, 28.06.2023. / Dražen Tomić, ictbusiness.info