Jantol Županić: Razmjena iskustva, umrežavanje i ohrabrivanje je ono što svima nama treba

Jantol Županić: Razmjena iskustva, umrežavanje i ohrabrivanje je ono što svima nama treba

Kad mislite da u prostoriji ne možete puno više od nekoga naučiti, morate napustiti tu prostoriju, rečenica je koja je u razmišljanjima bila presudna da se nakon niza institucija i sustava odlučim za samostalno poduzetništvo. Pritom su uloga EU fondova, projekti i mogućnosti financiranja poduzetnika u fokusu rada. Razmjena iskustva, međusobno umrežavanje i ohrabrivanje je ono što svima nama treba, kazala je u razgovoru za PoslovniFM Martina Jantol Županić, vlasnica obrta za poslovno savjetovanje Project BOX iz Stubičkih Toplica, u razgovoru za podcast Poslovna špica.

– Bespovratnih će EU sredstava biti sve manje, a sve više će prevladavati financijski instrumenti u vidu kreditnih sredstva, sufinanciranja kamata, glavnice, ovisno o izvoru. Puno će se kvalitetnije strukturirati i ‘uglazbiti sve čestitke, želje i pozdravi’, s realnim mogućnostima jer je potrebno i tvrtku pripremiti za takav projekt, posebno što je dio sredstava potrebno i sam osigurati, kao i funkcioniranje kroz prva tri mjeseca primjene nakon čega tek ide nadoknada sredstava, kazala je Jantol Županić.

EU fondovi, radna snaga, mogućnosti zapošljavanja, strast prema poslu… bile su teme krazgovora s urednikom Sašom Petrom za podcast Poslovna špica. Cjelovit razgovor poslušajte u podcast epizodi na platformama Mixcloud i Spotify, u streamu prvog poslovnog radija PoslovniFM ili preuzmite za kasnije slušanje.

– U zadnje vrijeme se proširila svijest što je poduzetništvo i značaj odgovornog poduzetništva. Gledam svakodnevno uspješne primjere uspješnih žena i poduzetničkih pothvata. Muškarci doživljavaju poduzetništvu u segmentu dogovora i suradnje, dok kod žena je daleko više planiranja i do najmanje točke, kazala je Jantol Županić. Urednik Petar dopunio je podatkom istraživanja kako su muškarci više orijentirani ostvarenju cilja, dok su žene do dolaska do cilj uključile i više toga, odnose, vodeći računa i o drugim segmentima u poslovanju i društva.

– Izgleda da je točna ona uzrečica da naš čovjek cijeni samo ono što plati, kazala je Jantol Županić dodajući kako je potrebno mijenjati mindset poduzetnika o načinu funkcioniranja, posebno kad su EU fondovi u pitanju i njihova operacionalizacija.

– Ispit na kojem pada najveći broj poduzetnika i managera je delegiranje poslova, suglasili su se Jantol Županić i Petar na kraju razgovora za PoslovniFM.

Autor i voditelj: Saša Petar Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Objavljeno 10. studenoga 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.

poslovni.FM

poslovni.FM

Nastao kao izraz želje da se dobre priče i događanja, kao i uspjesi poduzetnika predstave širom krugu ljudi, posebno i zato što u današnjim mainstream medijima gospodarstvo i poduzetništvo ne dobivaju količinu prostora koja bi bila u skladu s njihovom snagom i značenjem, na hrvatskom medijskom tržištu pokrenut je PRVI POSLOVNI RADIO koji će sve svoje aktivnosti usmjeravati i provoditi pod brendom poslovniFM.

W: poslovnifm.com

Srijeda, 22.11.2023. / poslovnifm.com