Jadran galenski laboratorij širi pogone, grade čak dva nova objekta, investicija je ogromna

Jadran galenski laboratorij širi pogone, grade čak dva nova objekta, investicija je ogromna

Poznata farmaceutska tvrtka gradi dva nova objekta - jedan u kompleksu Pharma Valley u Svilnom koji će obuhvaćati kontrolu kvalitete, razvoj i istraživanje te novi logistički centar na Kukuljanovu u Industrijskoj zoni Bakar čija je izgradnja pri samom kraju.

Kao i prošla, i ova će godina u riječkom JGL-u biti obilježena značajnim investicijskim projektom Integra 2020 koja obuhvaća izgradnju novih proizvodnih i logističkih pogona. Naime, JGL gradi dva nova objekta – jedan u kompleksu Pharma Valley u Svilnom koji će obuhvaćati kontrolu kvalitete, razvoj i istraživanje te novi logistički centar na Kukuljanovu, u Industrijskoj zoni Bakar, čija je izgradnja pri samom kraju.

Konkurentnost kompanije

U JGL-u očekuju da bi ovaj projekt trebao integrirati istraživačko-razvojne, proizvodne i skladišne kapacitete riječke farmaceutske tvrtke, a njime se ostvaruju tehnološki preduvjeti za budući razvoj i globalni rast. Radi se o investiciji od 373 milijuna kuna koja je financirana dijelom iz vlastitih sredstava, a dijelom iz dugoročnog kredita HBOR-a.

– Želja nam je pozicionirati JGL kao inovatora u razvoju naprednih, diferenciranih proizvoda unutar tri strateška terapijska područja – gripe i prehlade, oftalmologije i dermatologije. Realizacijom Integre objedinit ćemo i snažno ojačati naše istraživačko-razvojne i proizvodne kapacitete, a ulaganjem u vlastito intelektualno vlasništvo unaprijediti znanstveno-inovacijski ekosustav koji stvara preduvjet za rast konkurentnosti kompanije, kaže Mislav Vučić, glavni izvršni direktor JGL-a.

U ovom trenutku pri samom je završetku izgradnja logističkog centra na Kukuljanovu koji se sastoji od dva funkcionalno povezana i konstruktivno odvojena dijela – automatiziranog visokoregalnog skladišta i ekspedita. Ono će osigurati skladištenje repromaterijala, poluproizvoda i gotovih farmaceutskih proizvoda, manipulaciju ulaznim i izlaznim tokovima roba, kao i dodatne uredske i pomoćne prostore za potrebe djelatnika na lokaciji.

Skladište ima kapacitet 15.000 paletnih mjesta, a manipulacija robom obavljat će se bez prisustva ljudi, uz pomoć dva robotizirana krana, čime je ova farmaceutska kompanija nastavila s ulaganjem u naprednu i visokosofisticiranu robotizaciju i digitalizaciju. Logistički centar tako je još jedna u nizu uočljivih građevina u vlasništvu JGL-a, a s najvišom točkom od 21,75 metara, dominira Industrijskom zonom Kukuljanovo.

Društveni segment

– S tehnološkog aspekta, 2021. godinu pamtit ćemo i kao godinu značajnog podizanja tehnološke spremnosti proizvodnje. U sklopu Integre te najvećeg objekta unutar JGL Pharma Valley kompleksa, prenamijenili smo skladišni u proizvodni prostor. Zahvat je uključio rekonstrukciju nosive konstrukcije, izgradnju novog sustava distribucije čistih medija, sustav termotehnike, kao i novi HVAC te cleanroom sustav. Investicija nam omogućuje povećanje kapaciteta u segmentu sterilnih sprejeva, kapi i aerosola za 60 posto, kao i prostore za buduće dogradnje linija za doziranje i pakiranje, tumači Vučić.

Prema njegovim riječima, najkompleksnije ulaganje vezuje se uz potpuno novi, multidisciplinarni objekt za istraživanje i razvoj te kontrolu kvalitete, koji će upotpuniti vizualni identitet lokacije JGL-a na Svilnom.

Moderan objekt koji će se graditi i u ovoj godini, uz nove laboratorijske prostore sadržat će i GMP proizvodni pilot-pogon za manje serije. Također, u novom objektu predviđen je i društveni segment koji će zaposlenicima, studentima, partnerima i gostima kompanije, pružati dodatne sadržaje poput restorana, uredskih prostora, višenamjenske sale i predavaonice, te dio postava JGL Muzeja farmacije.

Izvor: www.novilist.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 10.01.2022. / www.novilist.hr