Istraturist lani ostvario 33,9 milijuna kuna neto dobiti

Turistička tvrtka Istraturist u 2006. je godini ostvarila 33,9 milijuna kuna neto dobiti, što je gotovo 10 milijuna kuna manja dobit nego u godini ranije, a kao razlog smanjenju dobiti u tvrtki navode posebnu osjetljivost turističke djelatnosti na poreznu i monetarnu politiku.

No unatoč tome što su makroekonomski uvjeti poslovanja zaustavili rast neto dobiti zabilježen prethodnih godina, 2006. je za Istraturist u znaku rasta tržišnog interesa, navode iz te tvrtke u priopćenju koje prenosi Zagrebačka burza.

Tako je lani zabilježen do sada najveći broj od 1,9 milijuna noćenja, koji je 7 posto veći od ostvarenog 2005. Rast noćenja ostvaren je u svim vrstama smještaja (hoteli, apartmani i kampovi), a u tvrtki posebno ističu rast noćenja u kampovima od 9 posto.

Istraturist je u svoje objekte uložio gotovo 900 milijuna kuna, a u 2006. dosegnuo je udio 19 posto u hrvatskoj ponudi hotela sa četiri zvjezdice.

Iz te tvrtke istodobno naglašavaju negativan utjecaj koji su polučili hrvatska porezna i monetarna politika.

Tako navode da su izmjene Zakona o PDV-u, kojom je ukinuta nulta stopa PDV-a na organizirane inozemne turističke dolaske i uvedena jedinstvena stopa PDV-a od 10 posto, direktno utjecale na manje ostvarenje prihoda, a time i manje ostvarenu neto dobit, za više od 7 milijuna kuna.

Nadalje, sa 96 posto gostiju inozemnog porijekla Istraturist najveći dio svojih prihoda ostvaruje u eurima, a zbog niskog tečaja, turizam u 2006. zabilježio manje kuna u odnosu na proteklu godinu. S aspekta politike tečaja 2006. godina je najnepovoljnija za turizam u zadnjih šest godina, smatraju u Istraturistu.

Istodobno su troškovi turističkog sektora, koji se uglavnom ostvaruju na domaćem tržištu, uvećani stopom inflacije, koja je prema podacima DZS u 2006. iznosila 3,2 posto, iako je puno viša ako se inflaciji pribroji porast davanja javnom sektoru koja je zakonodavac propisao u 2006., a koja su posebno pogodila turizam, navode iz Istraturista.

Ponedjeljak, 19.03.2007.