IKEA neće tužiti zbog zabrane rada nedjeljom, ali upozorava: 'Postoji opravdana bojazan'

IKEA neće tužiti zbog zabrane rada nedjeljom, ali upozorava: 'Postoji opravdana bojazan'

Odluka Ustavnog suda o neustavnosti zabrane rada nedjeljom u trgovini koju je Stožer civilne zaštite donio 24.travnja ove godine, zasad nije povukla za sobom najave tužbi domaćih trgovačkih centara i lanaca za naknadu štete.

No, dio centara i lanaca te dio velikih trgovaca gubi strpljenje s lutanjima državne politike oko rada nedjeljom, saznaje novac.hr.

- Lidl Hrvatska neće tražiti odštetu na temelju spomenute odluke Ustavnog suda – poručeno je iz jednog od najvećih trgovačkih lanaca na hrvatskom tržištu, a na istome tragu je informacija iz Konzuma. Iz Konzuma su novinarima portala novac.hr povodom odluke Ustavnog suda o neustavnosti zabrane rada nedjeljom rekli kako će u 'cilju zaštite zdravlja i sigurnosti zaposlenika i kupaca nastaviti poštovati sve odluke zakonodavnih tijela i nadležnih institucija'.

Kad su u pitanju stajališta trgovačkih centara o pravorijeku Ustavnog suda da je zabrana rada nedjeljom iz travnja ove godine bila neustavna, dio uprava centara zatražilo je vrijeme za proučiti odluku Ustavnog suda kako bi, najavljuju, mogli donijeti odluke o daljnjim koracima.

U IKEA-i zasad ne razmatraju tužbu, ali hrvatske robne kuće tog švedskog giganta poručuju da pažljivo prate daljnji razvoj situacije oko moguće zabrane rada nedjeljom.

- IKEA je međunarodna tvrtka koja svugdje posluje u skladu s postojećim zakonima te svakako poštujemo sve zakonske odredbe u Hrvatskoj. Također, nastojimo i uvijek ćemo nastojati ostvariti što bolju suradnju sa svim razinama vlasti kako bi naše sveukupno poslovanje bilo na dobrobit cijele zajednice u kojoj poslujemo. U tom smislu, nemamo namjere vlastitom inicijativom ulaziti u sudske sporove, ali pažljivo nastavljamo pratiti razvoj ove teme budući da imamo opravdanu bojazan kako bi nove zabrane rada nedjeljom ili ograničavanja rada nedjeljom mogle utjecati na smanjenje radnih mjesta – ističu u IKEA-i, koja ima naglašenu posjećenost kupaca upravo nedjeljom, a za rad tim danom njezini su djelatnici, kako nam je skrenuta pozornost iz IKEA-e, plaćeni 35 posto više od redovnog rada.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala novac.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 17.09.2020. / novac.jutarnji.hr