Hrvatskoj nedostaje još pet do deset tisuća turističkih radnika

Hrvatskoj nedostaje još pet do deset tisuća turističkih radnika

U Europi prazni 1,2 milijuna radnih mjesta u turizmu.

U ovoj turističkoj sezoni ostalo je nepopunjeno čak 1,2 milijuna radnih mjesta u ugostiteljstvu i turizmu u Europskoj uniji, s tim da su najviše pogođene turističke agencije, potom zrakoplovna industrija te sektor smještaja, a od zemalja najveći problem s nedostatkom radnika ima Italija.

Hrvatska se za ovu sezonu nekako ekipirala i prilagodila kad su u pitanju veliki poslodavci, a najviše problema kroz cijelu sezonu imaju mikro poduzetnici koji nemaju kapaciteta ni sredstava za sustavno kadroviranje. Čitav sektor pak traži od Vlade konkretna rješenja koja bi ubrzala sve procese za iduću godinu.

Analiza Svjetskog vijeća za putovanja (WTTC) je pokazala da je u 2020. godini sektor putovanja i turizma diljem EU pretrpio gubitak od gotovo 1,7 milijuna radnih mjesta, da bi se lani, kada su vlade počele ublažavati ograničenja putovanja, vratilo 571.000 radnih mjesta.

Ove godine turistički promet u Europi gotovo da doseže razine prije pandemije, po čemu je Europa iznad globalnog prosjeka, no ovaj dobar trend značajno ugrožava nedostatak radne snage, upozoravaju u Vijeću.

Predviđaju da su u ovoj sezoni putničke agencije najteže pogođene s 30% manjka radnika (gotovo jedno od tri slobodna radna mjesta nepopunjeno), dok će segment zračnog prometa i smještaja imati jedno od pet nepopunjenih radnih mjesta.

WTTC je prikupio podatke o radnoj snazi za Italiju, Portugal, Francusku, Španjolsku te UK. Njihovi podaci pokazuju da je Italija najviše pogođena od svih analiziranih europskih zemalja, jer u ovoj sezoni bilježi manjak od 250.000 radnika, čime jedno od šest slobodnih radnih mjesta ostaje nepopunjeno.

Cijeli članak pročitajte na poslovni.hr

Srijeda, 10.08.2022. / Marija Crnjak, poslovni.hr