Hrvatski turizam sve konkurentniji

Po konkurentnosti turizma i putovanja Hrvatska se među 130 zemalja nalazi na 34. mjestu, čime je poboljšala svoju prošlogodišnju poziciju za četiri mjesta, pokazalo je novo istraživanje Svjetskog ekonomskog foruma-WEF koje prenosi Nacionalno vijeće za konkurentnost.

Svojom ovogodišnjom pozicijom Hrvatska je i dalje ostala poželjnije turističko odredište od primjerice Tunisa i Ujedinjenih Arapskih Emirata, te turistički konkurentnija od novih članica Europske unije iz Srednje i Jugoistočne Europe.

Prema tom istraživanju najkonkurentnija turistička zemlja na svijetu drugu godinu za redom je Švicarska, dok su drugo i treće mjesto zadržale Austrija i Njemačka.

Među top pet zemalja su još Australija i Španjolska, koje su sa tih pozicija 'izgurale' Island i Sjedinjene Američke Države.

Hrvatska je najbolje ocjene i ove godine ostvarila u kategoriji kvalitete ljudskih resursa te bogatstvu kulturnih i nacionalnih dobara, gdje je zauzela još bolje, 32. mjesto.

U kategoriji poslovnog okruženja i infrastrukture nalazi se na 38. mjestu, a novost je značajno poboljšanje u kategoriji zakonodavne regulative, s lanjskog 58. na ovogodišnje 39. mjesto.

Komentirajući istraživanje predsjednik NVK-a Darko Marinac istaknuo je da to pokazuje najveće prednosti i nedostatke turističkog sektora te ukazuje na nužna poboljšanja koja treba postići za povećanje konkurentnosti ne samo turizma nego i cjelokupnog hrvatskog gospodarstva.

U tom smislu naglašava da održivi razvoj turizma mora biti jedan od prioriteta hrvatske ekonomske politike, te da se pravi rezultati mogu postići dobrom suradnjom javnog i privatnog sektora.

Ovogodišnje istraživanje WEF-a provedeno je u 130 odnosno šest zemalja više nego lani, a podaci su prikupljani iz javno dostupnih izvora te anketiranjem vodećih gospodarstvenika svake zemlje.

Posljednje, 130. mjesto ove godine iznova je pripalo afričkoj državi Čad, kao najnesigurnoj zemlji na svijetu.

Od Hrvatskoj susjednih zemalja Slovenija je na 36. mjestu, Crna Gora na 59. mjestu, a Srbija na 78. mjestu, što je pad od 17 mjesta u odnosu na lanjsko istraživanje. Najlošije stoji Bosna i Hercegovina koja je zauzela 105. mjesto.

tportal.hr/Hina

Utorak, 04.03.2008.