Hrvatska već u svibnju ograničava rad nedjeljom?

Hrvatska već u svibnju ograničava rad nedjeljom?

Na sastanku u Ministarstvu gospodarstva rečeno je da će još biti dosta razgovora, i sa sindikatima i s poslodavcima, a još predstoje i razne analize vezane uz reguliranje rada nedjeljom u sektoru trgovine.

Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine, i Mladen Novosel, čelnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), jučer su ministru gospodarstva Darku Horvatu iznijeli svoja stajališta i očekivanja u vezi s promjenama zakonskog okvira za rad nedjeljom.

Ta su dva sindikata okosnice Hrvatskog saveza za nedjelju, osnovanog u travnju 2018. s ciljem da se u djelatnosti trgovine u što većoj mjeri izbore neradne nedjelje.

Na sastanku s ministrom u prvom redu se govorilo o potrebi reguliranja radnog vremena trgovaca po uzoru na zemlje EU koje na dobar način primjenjuju Europsku socijalnu povelju, kaže Štulić, no ističe i kako se nije "licitiralo" konkretnim (maksimalnim) brojem radnih nedjelja. 

Prema ranije iznošenim stavovima pojedinih zainteresiranih strana, taj je raspon prilično širok, a dio poslodavaca u trgovini, posebice najveći šoping centri, protiv su nametanja zabrana rada trgovina.

Umjesto toga, oni su skloniji rješenjima kojima bi se odredilo npr. da se svakom radniku osigura x neradnih nedjelja u mjesecu, pa i da se rad nedjeljom u odnosu na redovni (u ostatku tjedna) dodatno plaća više nego dosad.

Ministar Horvat i jučer je navodno dao naslutiti da se umnogome slaže s prijedlozima sindikata i da bi se oni dobrim dijelom mogli naći u nacrtu zakona. No, Štulić ističe da je na sastanku rečeno kako će još biti dosta razgovora, i sa sindikatima i s predstavnicima poslodavaca, a predstoji još i dosta posla na analizama vezanim uz tu problematiku.

Uz pretpostavku da će to potrajati koji mjesec i da će novi zakonski okvir ići na usvajanje kroz redovnu proceduru (s prvim čitanjem za npr. tri-četiri mjeseca), izglednim se čini da bi taj posao mogao dočekati buduću Vladu odnosno novu saborsku većinu. Osim ako upravo izbori ne budu motiv da se pripremne aktivnosti i koraci ubrzaju.

Ovu i slične vijesti pronađite na poslovni.hr

Srijeda, 29.01.2020. / poslovni.hr