Hrvatska je svjetski rekorder po manjku radne snage

Hrvatska je svjetski rekorder po manjku radne snage

Zbog masovnog iseljavanja - Hrvatska je postala globalni rekorder po relativnom manjku radne snage. To je pokazal istraživanje konzultantske kuće Manpower provedeno u 44 države.

U našoj je zemlji, kako prenosi Novi list, to istraživanje obuhvatilo 620 reprezentativnih tvrtki te pokazalo da hrvatska poduzeća u drugom kvartalu traže 34 posto novih radnika više nego u prvom ovogodišnjem tromjesečju. Nema zemlje u Europi i svijetu u kojoj poslodavci tako vape za novim radnicima.

Pritom je najveća nestašica zabilježena na sjevernom Jadranu, u poduzećima Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije. Ta poduzeća, pak, imaju u planu zaposliti gotovo 50 posto više radnika nego što su ih zaposlili u prvom kvartalu 2019., a to je tako najviše zbog početka turističke sezone.

- Poduzećima će biti izazov ispuniti te planove. Veliku potrebu za radnicima iskazuju ne samo tvrtke u turizmu, nego i ostali gospodarski sektori, sve hrvatske regije i svi poslodavci, neovisno o tome jesu li mali ili veliki. Najviše se traže konobari, sobarice, pomoćno osoblje u kuhinji, zidari, tehničari, električari, tesari i slična zanimanja - ispričao je Goran Šimunović, menadžer privremenog zapošljavanja u Manpoweru.

Ipak, treba naglasiti da ovdje nije riječ o planovima rasta zapošljavanja u odnosu na ukupan broj zaposlenih u poduzećima, već u odnosu na broj novih radnika koje su primila u prethodnom tromjesečju. Preciznije, ako je neka kompanija u prvom kvartalu zaposlila sto radnika, u drugom kvartalu želi zaposliti dodatnih 134.

Uz to, kako ističe Šimunović, rekordno visoka potražnja za novim radnicima nije znak nekog novog turističkog, građevinskog ili ukupnog gospodarskog zamaha, već se u tom postotku kriju i radna mjesta koja su proteklih godina ostala prazna, a poslodavci ih ne mogu popuniti. Prema procjenama Manpowera, hrvatskom gospodarstvu trenutačno nedostaje više od 100 tisuća radnika, a svake godine manjak je sve dublji.

Nebojša Biškup, direktor te konzultantske kuće u Hrvatskoj, još je prije godinu dana upozorio da Lijepa naša neće baš lako nadoknaditi nedostatak radne snage od koje pati. On smatra da će taj manjak, ako vlasti ne promijene politiku, postati “uteg na nogama hrvatskog gospodarstva”.

– Hrvatska neće moći poslodavcima osigurati potrebne radnike, a bez njih neće moći ostvariti ni željenu stopu gospodarskog rasta u drugom tromjesečju. Zbog toga bi mogla izgubiti i investitore – poručio je Biškup na prošlogodišnjem predstavljanju istraživanja Manpowera.

Od prošlog ožujka do danas, očito, ništa se bitno nije promijenilo, osim što se manjak ljudi pogoršao. Američka gospodarska komora u Hrvatskoj nedavno je prvi put javno upozorila kako manjak radnika postaje sve veća prepreka za investicije u našu zemlju.


Ostatak članka pročitajte na: novac.jutarnji.hr

Ponedjeljak, 01.04.2019.