Hrvatska će do 2100. pasti na 1,62 milijuna stanovnika

Hrvatska će do 2100. pasti na 1,62 milijuna stanovnika

Stanovništvo će činiti starija populacija, što znači da ćemo imati isti broj osoba od 80 godina i onih od nekoliko mjeseci.

Znanstvenici su zabilježili značajan pad nataliteta na globalnoj razini, što znači da bi gotovo svaka zemlja mogla imati značajno manji broj novorođene djece. Očekuje se da će 23 države, uključujući Španjolsku i Japan, do 2100. imati dvostruko manje stanovnika.

Za Hrvatsku je predviđanje još gore. Prema istraživanju koje je objavio ugledni znanstveni časopis “Lancet”, Hrvatska bi do 2100. godine mogla imati svega 1,62 milijuna stanovnika. Brojku od 4,28 milijuna iz 2017. nikad više nećemo doseći!

Stanovništvo će činiti starija populacija, što znači da ćemo imati isti broj osoba od 80 godina i onih od nekoliko mjeseci. Prosječan broj tek rođene djece svakim je danom u sve većem padu. Usporedbe radi, 1950. godine žene su u prosjeku rađale između četvero i petero djece.

Globalna stopa novorođene djece gotovo se prepolovila u 2017. godini, pokazala je studija Instituta za zdravstvenu metriku i evaluaciju Sveučilišta u Washingtonu. Njihovo je predviđanje da će ta stopa pasti ispod 1,7 do 2100 godine.

Do kraja stoljeća broj stanovnika vrtjet će se, kako znanstvenici tvrde, oko 8,8 milijardi.

“To je prilično velika stvar”, rekao je znanstvenik Christopher Murray za BBC. “Mislim da je nevjerojatno teško sve ovo procijeniti i prepoznati koliki je ovo problem – potrebna je hitna reorganizacija društva.”

Koji su razlozi pada nataliteta?

Sve je više visokoobrazovanih žena, stalno zaposlenih žena, kontracepcija je nadohvat ruke po niskoj cijeni – razloga je mnogo, tvrde znanstvenici. Profesor Stein Emil Vollset napominje kako, usprkos ovakvim podacima, ne smijemo ženama uskratiti jednaka prava napredovanja na poslovnom planu u usporedbi s muškarcima.

Procjenjuje se da će stanovništvo Japana pasti sa 128 milijuna na manje od 53 milijuna do kraja stoljeća. Italija bi, u istom razdoblju, mogla doživjeti jednako dramatičan pad stanovništva – sa 61 na 28 milijuna. Za Španjolsku, Portugal, Tajland i Južnu Koreju očekuje se da će im se stanovništvo doslovno prepoloviti.

Trenutačno najmnogoljudnija država na svijetu – Kina – dostići će vrhunac od 1,4 milijarde u iduće četiri godine, prije nego što će se gotovo prepoloviti na 732 milijuna do 2100. Indija je vjerojatno jedina zemlja kojoj će populacija biti više-manje ista. Predviđa se da će do 2063. Velika Britanija doseći 75 milijuna, a do 2100. pasti na 71 milijun.

Znanstvenici smatraju da iz ovakvih podataka proizlazi samo jedna pozitivna stvar, a to je – bolja briga za okoliš, prenosi BBC.

Ostatak vijesti pronađite na net.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 20.07.2020. / net.hr