Hotelijeri se uzdaju u polusezonu

Kišoviti kolovoz i ove će godine utjecati na konačne turističke rezultate. Posezonski aranžmani prodaju se jako dobro na svim tržištima, pogotovo u Austriji i Njemačkoj gdje turoperatori bilježe slobodne kapacitete u špici sezone.

Nestabilni vremenski uvjeti i ovog će kolovoza utjecati na konačne turističke rezultate jer su mnogi turisti, pogotovo oni u kampovima i individualci, odlučili skratiti svoj odmor. U zadnja 24 sata broj osoba koji je napustio Hrvatsku približio se broju novih turista. Na svim graničnim prijelazima u zemlji, prema podacima MUP-a, ušlo je ukupno 607 tisuća gostiju, a izašlo 538 tisuća. Turistički djelatnici polako »dižu ruke« od kolovoza i uzdaju se u dobre posezonske rezultate. Prema informacijama s terena posezonski aranžmani prodaju se jako dobro na svim tržištima, pogotovo u Austriji i Njemačkoj gdje su turoperatori uglavnom imali slobodnih kapaciteta u špici sezone. Prema riječima Zlat-ka Deželjina, direktora ureda HTZ-a u Frankfurtu, Istra, Kvarner, Zadar i Šibenik trebali bi biti na lanjskoj razini dok se »minusi« već sada naziru u Splitu i Dubrovniku.

- Kolovoz je odlučujući mjesec i sve ovisi o vremenskim prilikama, no veseli dobar booking polusezone kada u Hrvatsku stižu gosti treće životne dobi koji imaju stalne prihode i ne odriču se putovanja dva puta godišnje, kaže Deželjin.

Nezadovoljni poskupljenjima
Turoperatori u Njemačkoj ističu nezadovoljstvo novim poskupljenjima u Hrvatskoj. Prema podacima ADAC-a, hrvatski kampovi ponovno su u prosjeku poskupjeli za 10,3 posto što predstavlja gornju granicu izdržljivosti tržišta. Očita je i sve slabija prodaja turističkih naselja i apartmana, dok je hotelski smještaj najmanje izložen oscilacijama.
Na skupoću se žale i talijanski turoperatori, pogotovo na cijene u kampovima i privatnom smještaju slabije kvalitete. I ovo tržište doživljava promjene, a unatoč tome što je Hrvatska druga na ljestvici omiljenih mediteranskih des-tinacija, odmah iza Grčke, Talijani su svoj dugi odmor zamijenili s više kraćih od kojih se putovanje često svodi samo na vikend plus još jedan dan.

Za sada najmanje problema ima na slovenskom i austrijskom tržištu koja i ovog ljeta pokazuju iznimnu stabilnost, međutim, i tamošnji turoperatori ukazuju na probleme koji bi do narednog ljeta mogli rezultirati i odustajanjem od prodaje pojedinih destinacija. Primjerice, u Austriji se turoperatori žale da su pojedini hotelijeri nošeni predsezonskom euforijom zaustavljali buking da bi potom u špici sezone objavljivali jeftine akcije kako bi popunili prazne kapacitete. Problem predstavlja i objava nižih cijena na internetu koja u konačnici rezultira time da gosti čekaju »last minute« i zaobilaze turoperatore što se dugoročno neće pokazati dobrim.

Česi se vraćaju
Od ostalih tržišta »minusi« se bilježe u Francuskoj, Danskoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji. Iz Češke stižu dobre vijesti jer ove godine napokon zaustavljen pad broja dolazaka čeških turista koji je trajao od 2001. godine. Česi tradicionalno pune privatni smještaj, a kako je u njemu najviše sive ekonomije, smatra se da je broj Čeha na ljetovanju u Hrvatskoj i do 40 posto veći od registriranih gostiju. Dobro je stanje i na slovačkom tržištu s kojeg će četvrtina stanovnika ljetovati na hrvatskom Jadranu, pozitivne vijesti stižu i iz gospodarski oporavljene Poljske, no problemi muče Mađare koji ovog ljeta manje putuju zbog sve teže gospodarske situacije. Nedavna anketa pokazala je da gotovo polovica Mađara smatra da je zemlja u ozbiljnoj gospodarskoj krizi i da će 2008. godina biti još i gora. Unatoč tome, u Hrvatskoj se ove godine očekuje 400 tisuća Mađara.

Rusi se žale na oskudan »noćni život«
Zanimljivo je da Rusi i dalje u sve većem broju posjećuju Hrvatsku koja im po svemu odgovara, a najveće pritužbe odnose se na nedostatak sadržaja poput noćnih barova i casina. Da bismo do naredne godine morali poraditi na sadržajima za bogatiju klijentelu poručuju i iz Švicarske. Hrvatska je, naime, preskupa prosječnim Švicarcima, a apsolutno nezanimljiva bogatoj klijenteli koja niti ne razmišlja o odmoru kod nas.

Andrea Bralić, Novi List, 13.08.2007.

Ponedjeljak, 13.08.2007.