Hoće li nam za putovanja trebati COVID – putovnice?!

Hoće li nam za putovanja trebati COVID – putovnice?!

Potvrda o cijepljenju ili negativan test na koronavirus. Ili možda oboje. COVID-putovnice, fokus na istraživanja prirodnih ljepota i znamenitosti u vlastitim zemljama, a u budućnosti vjerojatno i skuplji letovi. Spomenute značajke mogle bi obilježiti naša buduća putovanja.

Brojni će turisti, ako je suditi po najavama iz niza zemalja, morati koristiti i drugu, globalno priznatu putovnicu, s podacima o cjepivima koja su primili, pa tako i onom protiv koronavirusa. U Velikoj Britaniji još se od svibnja uvelike radi na uvođenju zdravstvenih putovnica - tamošnje vlasti usmjerene su na uvođenje njihovih elektronskih inačica, zbog čega već mjesecima surađuju s privatnim tehnološkim sektorom, piše Slobodna Dalmacija.

Planovi o uvođenju tzv. COVID-putovnica stižu iz različitih država, a njihovi najstrastveniji zagovornici su Francuska, Kina i Velika Britanija.

Pojedini stručnjaci izražavaju skepsu što se tiče masovnog cijepljenja tijekom ove godine, što zbog ograničenog broja cjepiva, što zbog otpora, jer su, primjerice, najnovija istraživanja u Americi pokazala da je tek nešto više od polovice tamošnje populacije spremno cijepiti se.

Razlozi zbog kojih mnoge velike države poput Kine, Velike Britanije ili Francuske, razmatraju uvođenje zdravstvenih putovnica za sve svoje građane, osim zbog sigurnosti, leže i u želji da se što prije uspostave međunarodna trgovina i promet poput onih prije pandemije.

Prijedlog za uvođenje zdravstvenih putovnica u nekim je državama prerastao i u političko pitanje, koje je uskovitlalo odnose u društvu. Primjerice u Francuskoj, gdje se prema nacrtu novog zakona predviđa uvođenje tzv. "zelenih putovnica" za osobe koje su procijepljene.

U nacrtu zakona stoji da se onima koji ne mogu dokazati da su negativni na koronavirus ili se nisu cijepili, "zabrane određene aktivnosti i pristup gradskom prijevozu, restoranima, kulturnim ustanovama i drugim javnim mjestima". Opozicija predvođena Marine Le Pen, lidericom Nacionalne fronte, okarakterizirala ga je kao "zdravstvenu diktaturu". "Ovim zakonom cijepljenje neće postati obavezno, ali će spriječiti svakoga tko se ne želi cijepiti da ima socijalni život", poručila je Le Pen.

Uz bok državnicima koji se zalažu za zdravstvene putovnice, stoje i uprave velikih aviokompanija. Svi se slažu u jednom - skupe i spore mjere poput testiranja i karantene moraju biti zamijenjene cijepljenjem, koje će se dokazivati posebnim dokumentom u međunarodnom prometu. Tako se među prvima javio Alan Joyce, izvršni direktor australske zrakoplovne tvrtke Qantas, koji je najavio da će putnici u njihovim avionima za Australiju morati imati zdravstvene putovnice. Nakon njega su se, u istom stilu, oglasili i čelnici novozelandskog i južnokorejskog nacionalnog avioprijevoznika, a i druge, brojne aviokompanije razmišljaju o cijepljenju kao uvjetu za putovanja u budućnosti.


Izvor: Slobodna Dalmacija 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 12.01.2021.