Hoće li nam nakon uvođenja eura rasti plaće? Evo što kažu stručnjaci

Hoće li nam nakon uvođenja eura rasti plaće? Evo što kažu stručnjaci

Hrvatska je ušla u europodručje u vrijeme visoke recesije.

Boris Podobnik, iz Udruge Glas poduzetnika i prodekan za znanost na Zagrebačkoj školi ekonomije i manadžmenta za N1 kaže kako je očekivanje rasta plaća i standarda samo zbog ulaska u eurpodručje nerealno, piše N1.

“Države koje je premijer Andrej Plenković naveo kao primjer rasta plaća, prije ulaska u europodručje napravile su više reformi kako u gospodarstvu, tako i u pravosuđu, obrazovanju i slično. Također, Hrvatska je ušla u europodručje u vrijeme visoke recesije od 13 posto pa rast plaća od 5 posto i dalje znači da ti je standard pao”, kaže Podobnik- Dodaje da možda i bude nekog manjeg rasta paća, ali ne tolikog koliko u zemljama koje su se rapidnije prilagođavale ulasku u europodručje. Napominje da je skeptičan prema brzom uvođenju bilo kakvih reformi s obzirom na to da je vlada “toliko neefikasna da ni poklonjen novac za obnovu nije u stanju potrošiti”.

Branimir Perković, ekonomist i urednik rubrike gospodarstva na portalu Index.hr, također kaže, da zbog nedostatka reformi neće doći do rasta plaća. Naglašava kako ni drugim zemljama koje je premijer naveo da im je ulaskom u europodručje rasla plaća i standard, plaća i standard nisu rasli zbog eura, već zbog reformi koje su oni napravili i koje rade, a koje Hrvatska nije u stanju tri desetljeća provesti.

Izvor: poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 17.01.2023. / www.poslovni.hr