Harburg-Freudenberger širi proizvodnju: Zaposlit će 130 radnika različite metalske struke

Harburg-Freudenberger širi proizvodnju: Zaposlit će 130 radnika različite metalske struke

Nije nepoznanica da je Harburg-Freudenberger sa sjedištem u Belišću svjetski lider u proizvodnji strojeva za vulkanizaciju automobilskih guma, no najave o pokretanju nove investicije teške 90 milijuna kuna u Valpovu u ovim vremenima zaslužuju poseban respekt.

Nakon što se do kraja studenoga ove godine u Valpovu završi gradnja novih proizvodnih hala Harburg-Freudenbergera Belišće d.o.o. i u prosincu u njima krene proizvodnja koja će zahtijevati zapošljavanje 130 novih radnika raznih profila metalske struke, početkom 2023. godine u Valpovu će se pokrenuti nova poslovna divizija unutar HF Grupe: HF FoodTech za izradu dijelova od nehrđajućeg čelika i strojeva za prehrambenu industriju – dio je to odličnih vijesti za Valpovštinu, ali i kompletno gospodarstvo Slavonije i Baranje i Hrvatske, koje je potvrdio Zoran Uranjek, član Uprave Harburg-Freudenbergera Belišće d.o.o.

Prezentirajući ga, Uranjek je naglasio kako je ovo najnoviji, ali i najveći projekt u 24-godišnjoj povijesti ove tvrtke, koja je u 2021. godini zabilježila 630 milijuna kuna prihoda sa 585 zaposlenih na 100.000 četvornih metara proizvodnih prostora na lokacijama u Belišću i Valpovu. Svi proizvodni prostori opremljeni su modernim CNC strojevima i robotima. Jednako je bitno naglasiti i podatak da tvrtka teži postati prvom tvrtkom u našem okružju koja će biti CO2 neutralna, biti “zelena” i profilirati se razvojem inovativnog i konkurentnog proizvoda s visokom dodanom vrijednošću i posebnim naglaskom na energetsku učinkovitost i odgovornim odnosom prema okolišu, što je već dokazala instalacijom prve solarne elektrane snage 274 KW i najavama izgradnje još takve dvije elektrane u Belišću i Valpovu.

Od 2010. do 2020. godine tvrtka Harburg-Freudenberger Belišće d.o.o. ukupno je investirala 420 milijuna kuna u napredak poslovanja, a titulu svjetskog lidera nisu stekli samo zbog broja proizvedenih strojeva za proizvodnju automobilskih guma već i zbog iznimne kvalitete svojih proizvoda koje najrenomiraniji svjetski proizvođači automobilskih guma žele kupovati upravo iz Belišća zbog garancije visoke ponovljivosti prilikom izrade guma, što je između ostalog i jedan od preduvjeta za veću sigurnost automobila. Osim toga je i višestruki dobitnik nagrade Zlatna kuna koju dodjeljuje Hrvatska gospodarska komora u Osijeku u kategoriji velikih trgovačkih društava i Plakete Kristalna kuna za ostvarene rezultate poslovanja u 2013., 2014. i 2015. godini.

Zbog nedostatka prostora u Belišću, HF Belišće dio svoje proizvodnje 2011. godine seli u Industrijsku zonu u Valpovo. Ovdje se danas proizvodi stroj koji prethodi prešama kakve se rade u Belišću, ali je i krenula nova proizvodnja - strojeva koji ekstrahiraju jestivo ulje. Jedan od njihovih kupaca je i čepinska uljara, gdje su instalirana četiri HF-ova stroja. No najveće im je tržište za te strojeve Ukrajina i Rusija, što tvrtku u ovim vremenima nemalo pogađa.

- Zbog dobrog ugleda koji uživamo u HF grupi, ali i kod našeg vlasnika, Grupe Possehl, donesena je odluka da se kompletna proizvodnja strojeva za uljarice preseli iz Njemačke u Valpovo, što je i učinjeno 2013. godine. Izgradili smo i halu strojne obrade, a sve smo to oplemenili 2019. godine, kada smo izgradili našu prvu solarnu elektranu. U posljednjem smo desetljeću tako od 2011. do 2021. godine samo iz pogona iz Valpova izvezli robe u vrijednosti od 1,2 milijarde kuna - konstatirao je Zoran Uranjek.

Sada su pak prihvatili i novi poslovni izazov pokretanja proizvodnog centra koji bi opskrbljivao sve tvrtke unutar HF FoodTecha dijelovima od nehrđajućeg čelika.

- Kupili smo već i glavne strojeve koji će biti instalirani u listopadu, pa se početak proizvodne aktivnosti očekuje u prosincu ove godine uz pomoć tima od 20 stručnjaka, među kojima su i zavarivači koje educiramo i certificiramo i koji su u ovom trenutku na obuci u Poljskoj - potvrdio je Uranjek otkrivajući zanimljiv podatak da će jedna od novih proizvodnih hala biti viša od 30 metara, a druga 16 metara, dok se u drugoj fazi planira graditi i logistički centar s uredskim prostorima.

Kako potreba za radnom snagom i ovdje traje već neko vrijeme, HF Belišće još je 2018. godine investirao 1,5 milijuna kuna u Trening centar u Belišću, gdje se pružaju usluge srednjim školama u Valpovu, Donjem Miholjcu i Osijeku, čiji učenici ovdje dolaze obavljati praktičnu nastavu. Kroz taj centar prošlo je 80 učenika, od kojih je danas u HF-u zaposleno njih 48, a dobar dio zaposlenje je pronašao i kod HF-ovih kooperanata.

Uočivši veliku potrebu za izmjenom zanimanja u Srednjoj školi Valpovo, u suradnji s njima HF Belišće potaknuo je inicijativu koju je Ministarstvo obrazovanja odobrilo, a odnosi se na uvođenje dvaju novih zanimanja već od sljedeće školske godine: elektromehaničar i industrijski mehaničar. Riječ je o trogodišnjem obrazovanju i zanimanjima koja su potrebna HF-u, ali i njihovim kooperantima.

Izvor: www.valpovstina.info

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 19.04.2022. / www.valpovstina.info