Google kupuje hrvatsku tvrtku Photomath

Google kupuje hrvatsku tvrtku Photomath

Iznos je još uvijek nepoznat, no pretpostavlja se da bi ovo mogao biti jedan od najvećih exita neke hrvatske tvrtke, ako ne i najveći.

Alphabet, krovna tvrtka u sklopu koje posluje Google, preuzima hrvatsku tvrtku Photomath, tvorca istoimene aplikacije za učenje matematike s gotovo 300 milijuna preuzimanja. Googleov glasnogovornik potvrdio je za Reuters da su sklopili ugovor o kupnji Photomatha u svibnju 2022. godine te da je ‘ta kupnja podložna regulatornom odobrenju’. Regulatorna tijela do 28. ožujka trebaju potvrditi kupnju.

Vijest je potvrdio i osnivač te izvršni direktor Photomatha Damir Sabol. Iznos akvizicije je nepoznat, no pretpostavlja se da bi ovo mogao biti jedan od najvećih exita neke hrvatske tvrtke, ako ne i najveći.

Iz Googlea su rekli da će im Photomathova tehnologija ‘pomoći da korisnicima pruži bolje iskustvo u učenju matematike, te u proširenju Googleove ponude mladim korisnicima za rješavanje domaćih zadaća’.

Podsjetimo, riječ je o besplatnoj aplikaciji koja služi kao digitalni instruktor matematike, a pomaže učenicima i roditeljima koji se bore s izazovima rješavanja matematičkih zadataka. Zadatak može biti napisan ručno ili računalno, a Photomath koristi računalni vid i strojno učenje kako bi prepoznala i trenutno riješila matematičke zadatke u rasponu od osnovnih aritmetičkih pa sve do složenijih zadataka diferencijalnog i integralnog računa.

Uz rješenje, aplikacija nudi i detaljne upute za svaki korak, koje objašnjavaju učenicima kako da riješe zadatak i savladaju matematičke koncepte, piše tportal.

Photomath je prije dvije godine osigurao 23 milijuna dolara za financiranje iz serije B, pod vodstvom investitora Menlo Ventures, a uz sudjelovanje GSV Ventures, Learn Capital, Cherubic Ventures i Goodwater Capital. Tu investiciju uložili su u povećanje broja zaposlenika, ulaganje u razvoj umjetne inteligencije i strojnog učenja te skaliranje razvoja proizvoda i marketinga.

‘Odmah smo bili impresionirani Damirom kao osnivačem još jedne uspješne tvrtke i njegovim opsežnim znanjem u području strojnog učenja i mobilnih tehnologija. Kad se suočio s nemogućnošću da svojim sinovima pomogne u domaćoj zadaći iz matematike, iskoristio je svoje iskustvo i stručnost da stvori Photomath i riješi problem’, rekao je JP Sanday, partner u Menlo Ventures.

‘S obzirom na dostupnost aplikacije Photomath na pametnim mobilnim uređajima, tvrtka je u dobrom položaju da zamijeni veliko tržište online podučavanja te pruži visokokvalitetnu podršku učenju nadohvat ruke učenika diljem svijeta’, dodao je Sanday.

Izvor: poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 22.02.2023. / www.poslovni.hr