Godišnji u Hrvatskoj: Pola litre vode 35, kava 40, trokut pizze 90, parking 75 kuna

Godišnji u Hrvatskoj: Pola litre vode 35, kava 40, trokut pizze 90, parking 75 kuna

Dok se privatni iznajmljivači, vlasnici apartmana pa čak i neki hotelijeri žale da su turističke brojke puno slabije nego lani u istom razdoblju, cijene noćenja, hrane, parkinga i ostalih usluga nisu nipošto malene.

Privatni iznajmljivači, vlasnici apartmana pa čak i neki hotelijeri žale se da su turističke brojke puno slabije nego lani u istom razdoblju. U Ministarstvu su promijenili strategiju pa će turističke rezultate objaviti tek u rujnu, a ne kao prijašnjih godina, na mjesečnoj razini, piše Dnevnik.hr

Na plažama u Crikvenici ima gostiju no daleko je to od gužvi na koje smo navikli. Prvi dani srpnja tamo su zabilježili minus od 11 posto, u Opatiji također nešto manji minus, no ne otkrivaju koliki.

Zadarske brojke na razini su lanjskih. S druge strane Dubrovnik bilježi rast od jedan, a Šibenik od čak pet posto.

Dok broj gostiju varira, broj kreveta u privatnom smještaju u zadnje tri godine porastao je za 150 tisuća. S rastom broja kreveta cijene se nisu spuštale, naprotiv - sve su veće.

Tako se teško može iznajmiti apartman za manje od 200 kuna po noćenju, luksuzni i dobro opremljeni apartmani na obali se iznajmljuju i po cijeni višoj od 3500 kuna. Cijene noćenja u hotelima visoke kategorije idu do vrtoglavih 36 tisuća kuna.

Duboko u novčanik morat ćete posegnuti i u kafićima ili restoranima. U Hvaru trokut pizze stoji od 70 do 90 kuna, pola litre vode na kiosku 35 kuna, a cijena kave iznosi od 30 do 40 kuna.

Što dalje od kopna to je skuplje. Rižoto u Palmižani je 350 kuna, a koktel od 150 do 370 kuna. Na srednjodalmatinskim otocima kuglica sladoleda je od 12 do 20 kuna. Otočani tvrde - cijene u velikim trgovačkim lancima veće su za oko 30 posto u odnosu na kopno.

Cijena sata korištenja parkinga diljem obale varira od 6 kuna u Splitu do 75 u Dubrovniku. Cjelodnevna karta u nultoj zoni Dubrovnika iznosi 1500 kuna i to svaki dan u tjednu uključujući nedjelje i blagdane.


Članak je u skraćenom izdanju prenesen s dnevnik.hr

Srijeda, 17.07.2019. / dnevnik.hr