Gdje su u Hrvatskoj najviše prosječne neto plaće u softverskoj industriji?

Izvor: Bisnode / Poslovna.hr, obrada podataka ICTbusiness.info

Gdje su u Hrvatskoj najviše prosječne neto plaće u softverskoj industriji?

Završavamo s najzanimljivijim dijelom analize domaće softverske industrije i to prosječno isplaćenim neto plaćama. Prema dva kriterija – najveća prosječna isplaćena neto plaća i to TOP 100 tvrtki i onda od tih TOP 100 tvrtki ranglista prema broju zaposlenih jer budimo jasni ima mnogo tvrtki koje imaju svega jednog djelatnika i stoga isplaćena neto prosječna plaća i nije usporediva ako uzmemo samo analizu tko je gdje po broju zaposlenih.

Na prvom mjestu po visini prosječne neto plaće i ove godine je Microsoft Hrvatska s 44,166 tisuća kuna i rastom od 12,82 posto u odnosu na godinu dana ranije. Slijedi F5 Networks s 42,188 tisuća kuna i minimalnim rastom od svega 0,19 posto. Na trećem mjestu je tvrtka Digital Assembly s jednu kunu manjom plaćom od 42 tisuće kuna i rastom od impresivnih 397,26 posto.

Na četvrtom mjestu je HP Computing and Printing s 7,99 posto rasta prosječne neto plaće i dosegnutih 35,179 tisuća kuna. Prvih pet zaključuje Avaya s 6,49 posto rasta prosječne neto plaće i dosegnutih 34,526 tisuća kuna.

Podsjetimo, ovu analizu napravili smo u suradnji s tvrtkom Bisnode i portalom Poslovna.hr i to prema NKD-u kako bismo u usporedbi s prethodnim godinama imali najoptimalniju usporedbu. Znamo da će mnogi reći kako na listi ima i tvrtki koje možda ne pripadaju po pretežitoj djelatnosti ovom segmentu, ali NKD je realno jedina prava odrednica. Problem naravno nastaje jer mnogima NKD odnosno glavna djelatnost prema NKD je samo jedna u nizu djelatnosti ponekad i nije ključna. U slučaju softverskog dijela industrije riječ je o NKD-ovima 62.01, 62.02, 62.03, 62.09 i 63.11 koji pokrivaju najveći segment domaće softverske industrije kao dijela ICT industrije.

NAPOMENA: Obzirom na upite treba pojasniti način izračuna neto plaće - dakle ona se računa prema važećim knjigovodstvenim standardima u RH, kako je potrebno izvještavati u GFI (godišnje financijsko izvješće) odnosno da bude potpuno jasno izračun temeljen na vrijednosti „Broj zaposlenih prema satima rada".

TOP 100 najuspješnijih tvrtki u segmentu softvera prema najvišoj prosječnoj plaći u 2018. godini

T1

Ostatak popisa pronađite na linku.

TOP 100 najuspješnijih tvrtki u segmentu softvera prema najvišoj prosječnoj plaći u usporedbi s brojem zaposlenih u 2018. godini

T2

Ostatak popisa pronađite na linku.

Utorak, 10.09.2019. / Dražen Tomić, ictbusiness.info