Fuchs: Nastavnicima plaće rastu od 216 do 345 eura neto. Mislim da je to u redu

Fuchs: Nastavnicima plaće rastu od 216 do 345 eura neto. Mislim da je to u redu

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u Petrinji kako je povećanje plaće učiteljima i nastavnicima od 216 do 345 eura neto korektan iznos, u okviru mogućeg ukupnog državnog povećanja.

"Najveće povećanje jednokratno koje se dogodilo u ovom dijelu obrazovanja i mislim da je u redu; a sad da li je dovoljno, nikad nije dovoljno. Svi bi htjeli sve više i više plaće, što je legitimno i normalno, ali to je nešto što je, mislim, vrlo korektan iznos u okviru mogućeg ukupnog državnog povećanja", izjavio je ministar Fuchs novinarima nakon obilaska novootvorene Prve osnovne škole u Petrinji.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja danas je objavilo izračun koliko učiteljima i nastavnicima prosječno raste neto plaća nakon donošenja uredbe, a riječ je o porastu od 215 do 345 eura, ovisno o zvanju i godinama staža.

Tako bi učitelju bez napredovanja, ovisno o godinama staža, plaća trebala narasti od 216 do 259 eura, učitelju mentoru od 223 do 266 eura, učitelju savjetniku od 252 do 301 euro, a učitelju izvrsnom savjetniku plaća će biti veća od 289 do 345 eura.

Fuchs ističe kako se ne radi o konačnom prijedlogu i da je to ono što je ponuđeno, a radi se o izračunu na osnovu koeficijenta 1.97.

Naglasio je da svatko može napredovati, nema nikakve selekcije unutar Ministarstva "tkogod to spominjao", dodao je.

"Moramo se odgovorno ponašati prema državnim financijama"

Vezano za zahtjeve sindikata o koeficijentu većem od 1.97, ministar znanosti i obrazovanja Fuchs je rekao kako to upravo sad analiziraju svi zajedno i vidjet će je li to moguće.

"Mi se moramo odgovorno ponašati prema državnim financijama. Ne smijemo ući u prekomjerno zaduživanje. Zemlja smo koja je unutar eurozone. Prema tome postoje određena pravila. Ne možete ići u toliki deficit koji bi ugrozio naše fiskalno funkcioniranje, ponašanje i izazvao takav deficit koji ne bi bio prihvatljiv", naglasio je.

Osvrćući se na prosvjed sindikata Preporod i Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, rekao je da ne zna zašto bi sjeo s njima za stol i zašto su uopće prosvjedovali "jer upravo taj isti sindikat Preporod ono što je dostavio MZO-u je bio nekakav uradak u kojem se ne spominje niti jedan prijedlog za mijenjanje bilo kojeg koeficijenta".

Komentirao je i da su u tijeku ovih 14 dana, kada je uredba stavljena na javno savjetovanje, zaprimili određene vrlo konkretne prijedloge koje pomno prate i analiziraju te da će u onome što budu mogli izaći u susret.

Cijelu vijest pročitajte na index.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 12.02.2024. / www.index.hr