Fleksibilizacija radnog vremena krenula i u Hrvatskoj: Nije rad četiri dana tjedno, ali nudi se 'petak u papučama'

Fleksibilizacija radnog vremena krenula i u Hrvatskoj: Nije rad četiri dana tjedno, ali nudi se 'petak u papučama'

Erste banka uvela je opciju produženog rad tijekom prva četiri rada dana i kraće radni dan petkom, a HT i veći izbor vremena dolaska i odlaska s posla.

Kako zadržati radnike u Hrvatskoj i privući nove kvalitetne zaposlenike, goruće je pitanje naših poslodavaca.

Premda neki, poput ministra Cappellija ugostiteljima šeretski poručuju "Izvolite povećati plaće pa ćete imati kadra", situacija je u stvarnosti ipak ponešto kompleksnija. Jedno od rješenja je fleksibilizacija radnog vremena i stvaranje boljih radnih uvjeta zaposlenika. Na tom tragu razmišljaju i u Atlantic grupi čiji je suvlasnik Emil Tedeschi najavio da kompanija razmišlja o uvođenju 4-dnevnog radnog tjedna.

Dobar balans
Tedeschi je ideju iznio na Consumer Rules Summitu u Beogradu, a odmah je odjeknula u medijima premda nije prvo rješenje kojim se zaobilazi radni dan po formuli "od 9 do 5". Kompresiranje pet radnih dana u četiri u kojima se odradi 10 sati pa radnici imaju tri dana odmora što (teoretski) smanjuje stres i povećava produktivnost, uvela je konzultantska tvrtka Logička matrica u kojoj ne skrivaju zadovoljstvo. Šef Atlantica na panelu je naglasio da ne bi trebalo samo razmišljati kako privući kvalitetnu radnu snagu već i kako ju zadržati.

"Nadležni brinu i o nizu pogodnosti koje podrazumijevaju kvalitetan radni ambijent, korporativnu kulturu i dobar balans slobodnog i radnog vremena, a ozbiljno razmatramo mogućnost četverodnevnog radnog tjedna", rekao je čelnik Atlantica.

Premda smo u kompaniji zatražili detalje u kojem smjeru se razmišlja i provesti ideju u praksi, iz korporativnih komunikacija poručili su da je izjava "široko interpretirana" te da mogu reći da se o tome razmišlja, no ne i da je ideja u fazi operacionalizacije. Napominju, međutim, da već sad pokušavaju osigurati čim veću fleksibilizaciju radnih uvjeta, poput slobodnog radnog dana za prvi dan škole ili rad od kuće u određenim uvjetima.  Premda je tema goruće pitanje za poslodavce, u krovnom udruženju Hrvatskoj udruzi poslodavaca nisu željeli komentirati taj modus privlačenja i zadržavanja radnika.

Hrvatski Zakon o radu po pitanju fleksibilizacije poprilično je rigidan i zahtijeva radni tjedan od najmanje 40 sati, no oni mogu biti raspoređeni sukladno dogovoru. U slučaju više sile, izvanrednog povećanja opsega poslova, radnik mora raditi duže, ali najviše do osam sati tjedno, odnosno 180 sati godišnje.  Ostali poslodavci koje smo kontaktirali imali su podijeljena mišljenja o ideji da se radni tjedan traje četiri dana, a radnici dobiju plaću kao za pet "standardnih" dana.

U Orbicu za koji radi 8000 zaposlenika u 20 zemalja, od kojih je više od 900 djelatnika u Hrvatskoj, o tome ne razmišljaju. "Iz naše kompanije nitko ne odlazi i o tome ne razmišljamo", kratko kaže vlasnik Branko Roglić. Kao jedan od najvećih europskih distributera robe široke potrošnje Orbico će ove godine premašiti 2,5 milijarde eura prihoda.

Cijeli članak pročitajte na poslovni.hr

Ponedjeljak, 07.10.2019. / poslovni.hr