EK: Hrvatski BDP će biti među najbrže rastućima u EU

EK: Hrvatski BDP će biti među najbrže rastućima u EU

Progoza EK navodi da će 2022. godine hrvatski BDP premašiti razinu od prije krize

Europska komisija u srijedu je u proljetnim ekonomskim prognozama blago smanjila procjenu rasta hrvatskog gospodarstvo za ovu godinu na 5 posto, ali i znatno povećala procjenu za iduću godinu, na 6,1 posto, kada će hrvatski BDP premašiti razinu od prije krize izazvane pandemijom koronavirusa i biti među najbrže rastućima u EU.

Hrvatsko gospodarstvo je prošle godine palo za 8 posto, a ove godine EK očekuje njegov rast od 5 posto te iduće sljedeće 6,1 posto.

Komisija predviđa da će rast hrvatskog gospodarstva biti među najbržima u Europskoj uniji. Najviši rast ove godine trebale bi imati Španjolska, 5,9 posto, Francuska, 5,7 posto te Hrvatska i Mađarska, po 5 posto. Sljedeće godine najviši rast se očekuje u Španjolskoj, 6,8 posto i Hrvatskoj i Malti, po 6,1 posto.

No, Hrvatska je 2020. bila među zemljama s najvišim padom gospodarstva, nakon Španjolske, koja je imala pad od 10,8 posto, zatim Italije, 8,9 posto i Grčke, 8,1 posto.

U zimskim prognozama objavljenim 11. veljače, Komisija je prognozirala pad hrvatskog gospodarstva 2020. godine od 8,9 posto, rast gospodarstva ove godine od 5,3 posto, a sljedeće za 4,6 posto.

Komisija ističe da su današnje procjene izložene velikim rizicima i s pozitivne i s negativne strane.

Članak je u skraćenom izdnju prenesen s portala poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Tagovi: BDP, Hrvatska, pad, rast, EK, procjena
Srijeda, 12.05.2021. / www.poslovni.hr