Država pripremila nove poticaje za samozapošljavanje, možete uzeti 100 000 kuna

Država pripremila nove poticaje za samozapošljavanje, možete uzeti  100 000 kuna

Država je ove godine već isplatila 114 milijuna kuna poticaja za samozapošljavanje za 1236 zahtjeva, a od predviđenih sredstava je ostalo još 130 milijuna kuna za koje se moguće prijaviti do 31. listopada.

Ostanak bez posla ne mora nužno značiti kraj, već, naprotiv, novi početak.

Država je pripremila novu rundu poticaja za samozapošljavanje, pa je za otvaranje novog posla moguće dobiti do 100.000 kuna. Jedna od onih koja se okušala u samozapošljavanju je modna dizajnerica Lidija Bošnjak. Ona je s ocem pokrenula vlastiti posao; šije u Iloku, a kreacije prodaje u Zagrebu.

“Tata i ja stvaramo mali brend. Prijelomni trenutak je bio kad sam vidjela da se dijele poticaji za zapošljavanje. To je bila moja prva prekretnica, to je bio onaj klik kada sam ja odlučila da ću probati”, rekla je Bošnjak za Dnevnik.hr.

Njezin je prijelomni trenutak bio prije pet godina, kada je za svoju poslovnu ideju od države dobila 25.000 kuna. Njezin je posao opstao i u nesigurnim vremenima korona-krize. Osim u trgovini, sve uratke prodaje i na internetu, a počeli su šivati i zaštitne maske.

Prije četiri je godine sam svoj šef postao i Jakov Brekalo. Nakon što je dao otkaz, prijavio se za poticaje i otvorio studio za masažu. Državne je poticaje uložio u dobar stol i privukao klijente.

Kada su Lidija i Jakov kretali u poslovni svijet, država je dijelila do 25.000 kuna poticaja. Sada se ti iznosi kreću između 75 i 100 tisuća kuna, ali samo ako se bavite građevinarstvom ili prerađivačkom industrijom.

“Do danas je obrađeno 1236 zahtjeva na koje je utrošeno 114 milijuna kuna. Ako za prvu godinu netko ne dostavi dokaze o namjenskom korištenju sredstava, onda mora vratiti sve. Ako drugu godinu ne posluje, onda mora vratiti 50 posto sredstava”, pojasnila je Ruža Hrga iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Trenutačno je u Hrvatskoj 151.433 nezaposlene osobe, a do kraja godine očekuje se i nešto veća brojka.

Članak je prenesen u skraćenom izdanju s portala net.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 04.08.2020. / net.hr