Domazet: AIR-RMLD je jedinstven, inovativan sustav kontrole plinovoda

Domazet: AIR-RMLD je jedinstven, inovativan sustav kontrole plinovoda
AIR-RMLD Remote Metan Leak Detector je inovativan način ispitivanja plinovoda putem dronova. Naš dron je opremljen laserom koji mjeri koncentraciju metana u zraku do maksimalno 50 metara visine (uglavnom leti na 20 metara). Dron leti prema zadanom putu s autonomijom od 2-3 kilometra (do maksimalno 5 km sukladno zakonima) i kontinuirano mjeri koncentraciju metana u zraku. To je razlika u odnosu na druge uređaje, poput “snifera,” koji su zahtijevali uzimanje uzoraka zraka. Naš laser može mjeriti koncentraciju metana na velikim udaljenostima, istaknuo je za Poslovni FM Milan Domazet predsjednik uprave i suosnivač tvrtke AIR-RMLD.

– Projekt je počeo na upit kolege Davora Sladovića koji se bavi ispitivanjem plinovoda, možemo li napraviti dron za ispitivanje plinovoda. Kolega Ivan Vidaković i ja smo potom osmislili način kako se ispituje plinovod, osmislili smo hardware koji se nalazi na samom dronu, softver za pripremu kojim će letjeti i najbitniju stvar – softver za analizu tih podataka. Dron nosi laser za mjerenje metana koji ima oko 6 kilograma, a što je poprilična težina za dron. Godine 2017. smo uspostavili sustav. Došli smo u Plinacro prezentirati rješenje i nakon razgovora morali smo još neke stvari doraditi i nakon godinu i pol došli smo s novim proizvodom. Osigurali smo novi dron koji može dalje letjeti i smanjili smo kilažu za pola kilograma i postigli dobre rezultate te otad kao tvrtka i projekt samo rastemo. Trenutno dron može biti u zraku 29 minuta i tako smo krenuli u specifičan segment ispitivanja plinovoda pomoću dronova, pojašnjava Milan Domazet u razgovoru za podcast Pametna Hrvatska, kojeg uređuje i vodi Boris Živković.

– Plinacro je naš prvi i glavni klijent. Osim njih surađujemo i s distributerima plina u Slavoniji (Brodplin – Slavonski Brod) i na riječkom području. Također, imamo sve više ugovora s njemačkim partnerima, poglavito u Leipzigu, te imamo i suradnju sa Slovencima i nekoliko ugovora na području Mađarske. Naši planovi uključuju širenje na europska tržišta, posebno Sloveniju i Njemačku, kazao je Domazet. Cjelovitu podcast epizodu poslušajte u nastavku na podcast platformama Mixcloud i Spotify, u streamu prvog poslovnog radija ili preuzmite za kasnije slušanje.

– Brzina, preciznost i niži troškovi glavne su prednosti našeg rješenja. Ljudi više ne žele obavljati teške poslove poput ručnog ispitivanja plinovoda i mi pružamo rješenje koje je brže i jednostavnije, ističe.

– Osim pružanja usluga ispitivanja, također obučavamo dron-operatore kako bi koristili naše dronove. Imamo tim za obuku upravljanje hardverom i softverom, a ključno je pružiti analizu podataka kako bi klijenti mogli donositi adekvatne odluke. Osim spomenutih usluga, nudimo i “franšiziranje” naših rješenja, gdje druge tvrtke koriste našu opremu i obuku nakon što plate paušalnu naknadu, pojašnjava.

– Osim ispitivanja plinovoda, radimo i na drugim različitim projektima, uključujući ispitivanje dalekovoda uz pomoć umjetne inteligencije i kontrolu komaraca pomoću dronova. U segmentu kontrole komaraca planiramo daljnji rast i suradnju s lokalnim zajednicama. Naime, radimo na sustavu obrane od komaraca koristeći tehnologiju prepoznavanja i aplikaciju larvicida. Razvoj sustava za obranu od komaraca razvijamo s gradom Osijekom. Ovaj projekt je dobio priznanja i u Kini i vidimo veliki potencijal za daljnji razvoj.

Također, radimo i na pošumljavanju pomoću dronova, to je jedan, da tako kažem, altruistički i ekološki projekt. Konkretno, putem drona izbacujemo posebne kuglice koje se pripreme sa sjemenom hrasta, bukve i sl.  Onda ih pomoću dronova izbacujemo do mjesta i udaljenosti gdje je teško kročiti s ljudskom nogom. Ove godine smo posijali na 10 hektara oko 20 tisuća kuglica, očekujemo da će se od toga 30 posto primiti na tretiranom području, navodi Domazet šire mogućnosti primjene drona.

– U planovima nam je linerarni rast što se tiče plinovoda, sa 75 kilometara godišnje na više, dajemo si još fore za dalekovode, ali velika želja nam je dovršiti projekt za suzbijanje komaraca. Glede pošumljavanja, iduće godine planiramo pošumiti 30 ha. Bitan nam je taj linearni rast da se možemo financirati sami od svojih novaca budući smo tako i započeli naš projekt, zaključio je razgovor za PoslovniFM Milan Domazet.

poslovni.FM

poslovni.FM

Nastao kao izraz želje da se dobre priče i događanja, kao i uspjesi poduzetnika predstave širom krugu ljudi, posebno i zato što u današnjim mainstream medijima gospodarstvo i poduzetništvo ne dobivaju količinu prostora koja bi bila u skladu s njihovom snagom i značenjem, na hrvatskom medijskom tržištu pokrenut je PRVI POSLOVNI RADIO koji će sve svoje aktivnosti usmjeravati i provoditi pod brendom poslovniFM.

W: poslovnifm.com

Utorak, 24.10.2023. / poslovnifm.com