Do kraja godine svaki drugi sezonac mogao bi biti stranac, neki od njih po prvi puta u životu rade u turizmu

Do kraja godine svaki drugi sezonac mogao bi biti stranac, neki od njih po prvi puta u životu rade u turizmu

Dosad je za turistički sektor izdano nešto više od 32.000 radnih dozvola.

U zemlji je već približno milijun turista, a neki jadranski domaćini još nisu namirili svoje potrebe za sezonskom radnom snagom. No veće turističke kompanije, koje u kontinuitetu godinama ulažu znatne resurse u privlačenje i zadržavanje i cjelogodišnjih i sezonskih radnika, uspješno su popunile radna mjesta.

Manji i srednji poduzetnici u turizmu, međutim, nemaju takvih mogućnosti pa su i ovih dana suočeni s problemom. Dosad je za turistički sektor izdano nešto više od 32.000 radnih dozvola.

Prema procjenama Hrvatske udruge turizma, do kraja godine bit će ih izdano barem 35.000, a možda i 40.000, što bi bilo 10-15 posto više nego 2022. Svaki drugi sezonac mogao bi tako biti stranac, jer se procjenjuje da ih jadranski domaćini tijekom godine angažiraju oko 60.000.

Zadovoljavajuće brojno stanje ne znači uvijek da je problem riješen. Upitna je kvaliteta, jer ima sezonaca koji ovog ljeta prvi put rade u turizmu. Posebno oni iz udaljenijih zemalja Nepala, Filipina, Argentine, Brazila, sjevernoafričkih zemalja… – kaže Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije i dodaje kako bi mnogi hoteli domaće sezonce rado zapošljavali i za stalno, ali izostaje interes samih radnika.

Izvor: poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 24.07.2023. / www.poslovni.hr