Deficitarna zanimanja u IT-ju? Lakši uvoz stranih radnika za ova tri zanimanja

Deficitarna zanimanja u IT-ju? Lakši uvoz stranih radnika za ova tri zanimanja

Kako od početka ove godine nema kvota za uvoz radnika u Hrvatsku, a Zakon o strancima omogućio je da se za posebna, deficitarna zanimanja prije zapošljavanja ne treba provoditi niti tzv. test domaćeg tržišta rada, direktan pristup imat će efekt i na rastući IT sektor.

Naime, na listi koju je objavio Hrvatski zavod za zapošljavanje navode se zasad 43 deficitarna zanimanja, uglavnom iz građevinarstva, ali tri su i iz IT sektora - programer, dizajner korisničkog sučelja te sistemski administrator, prenosi Jutarnji list.

Kao deficitarna su, objašnjava se na stranici HZZ-a, definirana ona zanimanja za kojima postoji "trajna i povećana potražnja i koja se ne mogu nadomjestiti na lokalnom tržištu rada niti migracijama radnika unutar Republike Hrvatske".

U samom zakonu spominje se i da u kriterije za procjenu stanja i potreba ulaze i provedba strateških i investicijskih projekata te "druge okolnosti važne za gospodarski rast i održivi razvoj".

Hrvoje Balen, potpredsjednik Izvršnog odbora HUP ICT-ja, napominje da su poslodavci bili uključeni u sastavljanje te liste, a za izdvojena zanimanja znatno su pojednostavljene procedure zapošljavanja iz trećih zemalja, dakle iz onih koje nisu članice Europske unije. Zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad podnosi se elektronski, uz prilaganje ugovora o radu.

Trenutno je u toj industriji, prema podacima HUP ICT-ja, 41.000 zaposlenih, a zadnje projekcije koje su radili govore da bi do 2025. godine sektor mogao dosegnuti 55.000 zaposlenih.

Tradicionalno se dosad najviše uzimalo radnike iz Srbije, BiH i Makedonije, ali spominje da se radnike već traži od Ukrajine i Bjelorusije, preko Turske i Egipta, pa dalje prema Aziji i Južnoj Americi.


Izvor: Jutarnji list

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 14.01.2021.