Čak 1277 zdravstvenih radnika na burzi čeka pripravništvo koje se ne raspisuje

Čak 1277 zdravstvenih radnika na burzi čeka pripravništvo koje se ne raspisuje

Po zakonu su dužni odraditi pripravnički staž u trajanju od 12 mjeseci, no na pripravništvo čekaju po godinu, dvije, pa i pet

Pozivate umirovljenike da pomognu zdravstvenom sustavu koji se sve teže nosi s pandemijom, a nama mladima i školovanim zdravstvenim radnicima koji žele raditi rad ste onemogućili, ogorčeno kritiziraju predstavnici skupine okupljene na Facebooku kao “Pripravnici u neizvjesnosti”.

Riječ je o grupi od oko 1800 mladih ljudi koji čekaju pripravništvo, a među njima je čak 1277 zdravstvenih radnika: prvostupnika i magistara fizioterapije, radne terapije, radiološke tehnologije, sanitarnog inženjerstva, medicinsko-laboratorijske dijagnostike, primaljstva te srednjoškolskih zanimanja kao što su fizioterapeutski tehničari, sanitarni tehničari, zdravstveno-laboratorijski tehničari, dentalni tehničari, medicinske sestre itd.

Po zakonu, oni su dužni odraditi pripravnički staž u trajanju od 12 mjeseci kako bi stekli uvjeti za polaganje stručnog ispita i dobili licencu za samostalan rad. Međutim, na to pripravništvo čekaju po godinu, dvije, pa i pet.

– Dok čekamo natječaj za pripravnike, moramo biti prijavljeni na Zavod za zapošljavanje i ne smijemo biti zaposleni izvan struke, u protivnom se ne možemo javiti na eventualni natječaj. No, iako je pripravništvo obavezno, ono se ne raspisuje. Ove je godine bilo obustavljeno zbog COVID-a te je u rujnu omogućeno samo 170 pripravničkih mjesta na razini cijele države za sva zdravstvena zanimanja – za Večernji list opisuje Nikolina Bočkaj, prvostupnica fizioterapije, ovu apsurdnu situaciju.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen iz Večernjeg lista.

LinkedIn

LinkedIn
Zapratite nas na LinkedIn-u
https://www.linkedin.com/company/posao-hr

Četvrtak, 29.10.2020. / www.vecernji.hr