Bruto inozemni dug Hrvatske na kraju 2020. godine iznosio 40,6 milijardi eura

Bruto inozemni dug Hrvatske na kraju 2020. godine iznosio 40,6 milijardi eura

Povećao se dug kreditnih institucija, kao i države zbog zaduženja putem SURE programa - Europskog instrumenta za privremenu potporu za smanjenje rizika od nezaposlenosti

Bruto inozemni dug je na kraju 2020. iznosio 40,6 milijardi eura ili 82,7 posto BDP-a, što je za 0,4 postotna boda više nego na kraju rujna, pri čemu je porast omjera isključivo rezultat snažnog smanjenja nominalnog BDP-a, stoji u komentaru Hrvatske narodne banke (HNB) objavljenom u srijedu.

Bruto inozemni dug u četvrtom se tromjesečju 2020., naime, smanjio za 0,7 milijardi eura, istaknuli su iz HNB-a.

Pritom se najviše smanjio dug središnje banke, za milijardu eura, kao rezultat smanjenja obujma repo poslova.

Svoj su dug smanjili i ostali domaći sektori, uključujući obveze prema vlasnički povezanim vjerovnicima, za 500 milijuna eura i to poglavito privatna nefinancijska poduzeća.

Nasuprot tome, povećao se dug kreditnih institucija, za 600 milijuna eura, kao i države, za 300 milijuna eura, zbog zaduženja putem SURE programa - Europskog instrumenta za privremenu potporu za smanjenje rizika od nezaposlenosti.

Članak je prenesen s portala seebiz.eu

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Tagovi: Hrvatska, dug, bruto, BDP, HNB
Srijeda, 31.03.2021. / www.seebiz.eu