Slučaj iz Karlovca

Vlasnik kafića nije platio konobarici 15 dana rada: Sud mu odrezao kaznu od 68 tisuća kuna!

Vlasnik kafića nije platio konobarici 15 dana rada: Sud mu odrezao kaznu od 68 tisuća kuna!

Karlovački ugostitelj koji svojoj konobarici nije platio 1600 kuna brutto za 15 dana, koliko je radila za njega, u periodu od 16. kolovoza do 31. kolovoza 2017. godine, morat će platiti kaznu od čak 67 tisuća kuna.

Naime, Prekršajni sud u Karlovcu ovih mu je dana odrezao čak 68.000 kuna kazne, od toga 61.000 kuna njegovom poduzeću, a 7.000 kuna njemu osobno kao odgovornoj osobi. Proglašen je krivim, dakle, zato što svojoj djelatnici nije u zakonskom roku, najkasnije do 30. rujna 2017. godine uručio obračun dospjele plaće, kao ni plaću, piše KA portal.

Okrivljeni se nije pojavio na sudu, te je pritom ispitana konobarica. Kaže da je sve bilo u redu, sve do zadnjega dana u kolovozu, kada je gazda došao na piće sa svojim društvom i naručio rundu za sve. Konobarici je rekao da to piše na njega, što je ona i učinila.

Nakon toga, kaže ona, učinio je isto i za sljedeću rundu pića. No, na obračunu ju je on okrivio kako to nije istina, već da su drugu rundu platili njegovi prijatelji, te je optužio da ga za taj iznos želi prevariti.

Nju je to povrijedilo, ostavila mu je ključeve kafića, uzela je svoje stvari i otišla. No, nije se odrekla plaće zarađene za pola tog  mjeseca, odnosno polovicu od dogovorenih 3.200 kuna brutto. U nekoliko navrata ga je zatražila uplatu, ali on to nikada nije učinio. Platnu listu joj je dostavio, ali tek nakon što ga je prijavila inspekciji rada.

Kako se ugostitelj nije pojavio na sudu, pročitan je njegov iskaz dan inspekciji. Tom prilikom je rekao da su radnici otkazali ugovor o radu zbog manjka u obračunu prilikom predaje smjene, no navode da zbog blokade računa od strane Porezne uprave nisu nikada bili u mogućnosti isplatiti plaću niti joj dostaviti obračun plaće, piše KA portal...

Ovu i slične vijesti pronađite na rtl.hr

Ponedjeljak, 09.03.2020. / rtl.hr