Siromaštvo među njemačkim umirovljenicima će rasti, a donosimo razloge zašto

Siromaštvo među njemačkim umirovljenicima će rasti, a donosimo razloge zašto

Sve češće do nas dolaze vijesti o tomu kako siromaštvo među njemačkim umirovljenicima raste. Taj trend pojavio se otprilike 2010. godine, a najnoviji podaci otkrivaju uzroke, piše portal mirovina.hr.

Od 2010. godine broj siromašnih umirovljenika u Njemačkoj je u stabilnom porastu. Sada je došlo do toga da je svaki peti u riziku od siromaštva.

Tko je u najvećem riziku?

Kriteriji za granicu siromaštva se u Njemačkoj kreću oko 1.135 eura mjesečno. Na stranu što bi ti umirovljenici u Hrvatskoj živjeli poput kraljeva, za Njemačku su te brojke porazne. 

Svemu tomu kumuje prekarni rad, rad na pola radnog vremena, prekidi u radnom stažu, koji su i dalje karakterističniji za žene.

Sada je u Njemačkoj 16.8% umirovljenika u riziku od siromaštva, no ta brojka bi mogla skočiti na 21.6% u sljedećih 19 godina, prema analizi njemačkog Instituta za ekonomska istraživanja. Osim žena, najviše će biti pogođeni i radnici na niskokvalificiranim poslovima, kao i ljudi koji se kroz život bore s nezaposlenošću.

Mirovinski sustav će im zbog starenja stanovništva doživjeti još veći pritisak. Upravo zbog toga se u Njemačkoj sada uvode mjere za dulji ostanak u svijetu rada, a to bi moglo rezultirati nepopularnom mjerom da se granica rada poveća sa 65 na čak 69!


Ostatak članka pročitajte na: mirovina.hr

Ponedjeljak, 20.01.2020.