Ni ove godine nemaju sreće: Voćari uništavaju vlastite višnje zbog niske otkupne cijene

Ni ove godine nemaju sreće: Voćari uništavaju vlastite višnje zbog niske otkupne cijene

Nezadovoljstvo otkupnom cijenom voćari najviše iskazuju na društvenim mrežama, ali ima i onih koji su u znak prosvjeda posjekli dio svojih nasada.

Srbija ni ove godine nema sreće s višnjama, čija je berba upravo počela, posebno kada je riječ o tzv. oblačinskoj višnji, koja je u srpskoj proizvodnji zastupljena s gotovo 85 posto.

Naime, ponuđena je otkupna cijena do 20 do 25 dinara (oko 1,3 do 1,6 kuna) za kilogram, te se mnogim voćarima berba uopće ne isplati. Jer, kada plate radnu snagu, zarade gotovo da i nema.

Za razliku od oblačinske, koja je industrijska višnja, tj, koristi se u preradi, vrsta šumadinka ima cijenu od 120 dinara za kilogram i za nju je otkup uglavnom već dogovoren. Kako za Blic rekao jedan od voćara s područja Gornjeg Milanovca, on će svoje višnje početi brati za desetak dana, ali otkup je već ugovorio.

Višnje od njega kupuje hladnjača iz Čačka i onda ih izvozi. Cijena šumadinke, koja je konzumna višnja, iznosi oko jednog eura. Ove godine urod je bio dobar, a očuvana je i kakvoća s obzirom da je vrijeme bilo nepovoljno. Zato će problema biti samo s otkupom oblačinske višnje.

Jedva pokriju troškove

Nezadovoljstvo otkupnom cijenom voćari najviše iskazuju na društvenim mrežama. Ali ima i onih, javlja agencija Beta, koji su u znak prosvjeda posjekli dio svojih nasada još prije berbe.

U okolici Leskovca cijena višnje je oko 25 dinara za kilogram. U mnogim selima neće biti otkupa, a izgleda niti berbe. I vlasnici hladnjača posljednjih se godina sve manje zanimaju za oblačinske višnje.

Ostatak pročitajte na poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 03.07.2020. / poslovni.hr