Jedno je sigurno: Dolazak eura u Hrvatsku za njih znači kraj poslovanja, a tisuće će ostati bez posla

Jedno je sigurno: Dolazak eura u Hrvatsku za njih znači kraj poslovanja, a tisuće će ostati bez posla

Frizure ili postolar će možda poskupjeti, kava, hrana i roba isto možda, puno je možda oko uvođenja eura.

Jedan od rijetkih obrta koji će biti pogođen uvođenjem Eura su mjenjačnice. Naime prema podacima Hrvatske narodne banke koje smo danas dobili godišnje na promjeni deviza u kune i obratno naprave promet od skoro 30 milijardi kuna. Od čega je najveći dio na eurima, tj. kroz mjenjačnice prođe čak 3,5 milijarde eura prema podacima za 2019. Koliko će uvođenje eura pogoditi mjenjačnice i njihove zaposlenike?

Frizure ili postolar će možda poskupjeti, kava, hrana i roba isto možda, puno je možda oko uvođenja eura, ali jedno je sigurno, mjenjačnice će nestati, gotovo sve. 3000 poslovnica u kojima trenutno radi 10 tisuća zaposlenika ugroženo je – tvrdi predsjednik njihove udruge, piše RTL.

”Sam broj ovlaštenih mjenjača će se smanjiti za je 80, 90 posto. Dosta ljudi će ostati bez posla jer dosta obrtnika malih se bavi isključivo tim poslovima i oni će, ako ne promijene svoje profile i ne uvedu druge djelatnosti, morat će ugasiti svoje poslovanje”, kazao je Gabor Soregi, predsjednik Udruge hrvatskih mjenjača i vlasnik mjenjačnice.

Drugim riječima, slijedi velika promjena za mjenjače. Euro je valuta na kojoj najviše zarade. Kroz mjenjačnice prođe 3 i pol milijarde eura prema HNB-ovim podacima za 2019. A prošle godine, udio eura u ukupnom prometu kojeg su mjenjači ostvarili bio je 88 posto. Drugi po veličini prometa je američki dolar s udjelom od 6 posto. U top tri je i švicarski franak s udjelom od tri posto.

Preuzeto sa poslovni.hr

Četvrtak, 30.09.2021. / Poslovni.hr, poslovni.hr