Izračunali smo koliko će poslova nestati u Hrvatskoj zbog umjetne inteligencije

Izračunali smo koliko će poslova nestati u Hrvatskoj zbog umjetne inteligencije

RAZVOJ umjetne inteligencije (AI) počeo je još sredinom 20. stoljeća, kada su mnogi znanstvenici i istraživači počeli razvijati različite pristupe za stvaranje strojeva koji bi mogli izvoditi zadatke koji su tipično povezani s inteligentnim ljudskim ponašanjem, kao što su prepoznavanje slika, obrada prirodnog jezika i rješavanje problema.

Od tada on se odvijao u nekoliko valova. U 1970-ima bio je usporen zbog ograničene računalne snage koja je bila na raspolaganju i nedostatka odgovarajućih algoritama. U 1980-ima se vratio u fokus zahvaljujući razvoju hardvera koji je omogućavao sve bržu obradu sve većih količina podataka, te razvoju neuronskih mreža i drugih tehnika strojnog učenja.

U posljednjih nekoliko godina razvoj AI-ja napravio je značajan uzlet zahvaljujući razvoju dubokog učenja i ogromnim količinama podataka koje su postale dostupne u digitalnim bazama i na internetu te zahvaljujući činjenici da su tehnološki divovi poput Googlea i Microsofta počeli ulagati golema sredstva u AI.

Umjetna inteligencija je već svuda oko nas

Danas je AI već posvuda oko nas. Svakodnevno ga koristimo u brojnim aplikacijama i alatima kao što su automatsko klasificiranje e-pošte, Googleove karte, tražilice na internetu, kamere pametnih telefona za prepoznavanje lica i identifikaciju ljudi na fotografijama, sustavi za pronalaženje novih filmova i serija koje bi nam se mogle svidjeti na streaming platformama poput Netflixa i HBO-a, virtualni asistenti kao što su Siri, Google Assistant i Amazon Alexa itd.

Revolucija poput izuma kotača i parnog stroja

Brojni stručnjaci, uključujući kanadskog znanstvenika Geoffreya Hintona, koji se smatra jednim od pionira umjetne inteligencije jer je zagovarao strojno učenje desetljećima prije nego što je ono postalo mainstream, danas su uvjereni da je utjecaj koji će na društvo imati razvoj umjetne inteligencije usporediv s najvećim tehnološkim probojima u povijesti, kao što su izum parnog stroja koji je pokrenuo industrijsku revoluciju ili još ranije otkriće kotača.

Cijeli članak pročitajte na index.hr

Ponedjeljak, 24.04.2023. / Nenad Jarić Dauenhauer, index.hr