Danas je Dan muškaraca, ali i WC-a! Možda nekome zvuči smiješno, ali razlozi obilježavanja su prilično ozbiljni

Danas je Dan muškaraca, ali i WC-a! Možda nekome zvuči smiješno, ali razlozi obilježavanja su prilično ozbiljni

Danas 19. studenog obilježava se Međunarodni dan muškaraca, s ciljem podizanja svijesti o ulozi u društvu, ali i o zdravlju pripadnika jačeg spola. Slučajno ili ne, danas se obilježava i Svjetski dan WC-a.

Međunarodni dan muškaraca prvi se puta obilježavao 1999. godine u Trinidadu i Tobagu. Ideja je bila da se na današnji dan društvo fokusira na zdravlje dječaka i muškaraca, radi na poboljšanju rodnih odnosa i promicanju spolne ravnopravnosti. Bitno je da se istaknu pozitivne i poželjne uloge muškaraca u društvu te slave njihova postignuća i doprinosi, kako oni u zajednici, tako i oni u obitelji i braku.

Za uvođenje ovog dana u međunarodni kalendar zaslužan je muškarac Jerome Teelucksingh s West Indies sveučilišta koji je shvatio da društvu nešto nedostaje. ‘Shvatio sam da ne postoji dan za muškarce. Neki će reći, pa dobro, postoji Dan očeva, ali to nije isto. Nisu svi muškarci očevi, što je s mlađim dečkima, što je s tinejdžerima’, zapitao se.

Danas je i Svjetski dan Wc-a, a njega je osnovala organizacija koja pod imenom World Toilet Day koja svake godine 19. studenog želi upozoriti na porazne statistike. Naime, veliki broj ljudi u svijetu nema pristup WC-u, što vodi tome da nuždu obavljaju na otvorenom, a brojni zbog toga piju vodu zagađenu fekalijama.

Izvor: www.zagreb.info

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 19.11.2021. / www.zagreb.info