Zašto od živciranja ranije posijedi kosa? Znanstvenici imaju odgovor na to pitanje

Zašto od živciranja ranije posijedi kosa? Znanstvenici imaju odgovor na to pitanje

Stanica koje kontroliraju boju kose trajno se oštete od stalne promjene razine hormona.

Dugo se mislilo da je rano dobivanje sijedih dlaka od stresa mit. Istina je, vaša kosa može rano izgubiti boju upravo zbog uzrujavanja. Znanstvenici sa Harvarda u svojem istraživanju su dokazali na miševima da je krivac norepinefrin - hormon koji se oslobađa kada tijelo dođe u stanje šoka, straha ili borbe, piše Daily Mail.

Pod stresom norepinefrin odlazi u krvotok, ubrzava kucanje srca i priprema tijelo da reagira na prijetnju - ako se prečesto događa ovaj kemijski proces, stanice koje stvaraju pigment kosi se uništavaju. Ljudi obično prve sijede dobiju u tridesetima, a polovica kose bude skroz sijeda u pedesetima. Ako kosa gubi pigment već u tinejdžerskoj dobi vjerojatno je tako genetski zapisano.

"Stres se uglavnom očituje na koži i kosi, jedine vanjske čimbenike", kaže dr. Ya - Chieh Hsu, profesor na Harvardu. "Htjeli smo vidjeti imaju li stres i sijeda kosa zaista poveznicu i izgleda da da."

Testirali su razne hormone, a kortizol - hormon koji je inače povezan sa stresom - prvi su optužili za dobivanje sijedih. Ipak, pokazalo se da kortizol nema veze s ovime. Maknuvši ga iz testiranja, kosa miševa i dalje je postala sijeda. Tako su došli do zaključka da je kriv hormon norepinefrin.

Istraživači kažu kako su znali da je stres loš za tijelo, ali nisu mislili da je to ovoliko jako. Oštećenje je trajno, nikada ne možete vratiti pigment.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 04.02.2021. / Večernji list