Održan prosvjed HT-ovaca u Splitu: ‘Otkrit ću vam nešto; radim 25 godina u HT-u, a plaća mi je 5.400 kuna. A onda kad čujem onaj slogan ‘Živimo zajedno‘... Pokušaj ti živit s tim‘

Održan prosvjed HT-ovaca u Splitu: ‘Otkrit ću vam nešto; radim 25 godina u HT-u, a plaća mi je 5.400 kuna. A onda kad čujem onaj slogan ‘Živimo zajedno‘... Pokušaj ti živit s tim‘

Prosvjedni skup radnika Hrvatskog Telekoma pod nazivom "Zajedno za veće plaće" održao se i u Splitu, ispred zgrade Službe za korisnike HT-a u Vukovarskoj ulici.

Uz transparente kojima su poslali jasne poruke Upravi, preko stotinu radnika glasno je negodovalo zbog uvjeta rada, ali i ophođenja tvrtke prema zaposlenicima koji su digli svoj glas. Zahtjeve Hrvatskog sindikata telekomunikacija prezentirali su članovi pregovaračkog odbora, a kakav posao rade i koliko su za to plaćeni u najprofitabilnijoj kompaniji u Hrvatskoj javnosti su bili spremni reći radnici iz regije jug.

Iako prosječna plaća u Hrvatskom Telekomu iznosi 9.300,00 kuna neto, naglasili su kako oko 70 posto radnika Hrvatskog Telekoma ima plaću nižu od hrvatskog prosjeka.

- Nakon prosvjeda koji smo održali u Osijeku, primijetili smo da su već objavljeni tekstovi u medijima mijenjali nazive pa se nisu mogli naći preko tražilice. Poslodavac je učinio sve da ukloni informacije o tome što traže radnici Hrvatskog Telekoma. Mi smo se zato okrenuli društvenim mrežama. Nama je najvažnije da radnici znaju što tražimo - rekla je Vesna Mamić, predsjednica HST.

U Hrvatskom Telekomu, kazali su, ima 4000 radnika uz 600 agencijskih, kada ih sve zbroje 70 posto radnika ima manju plaću od hrvatskog prosjeka.

- A kada se zbroje najniži platni razredi s agencijskim radnicima, dolazimo do brojke od 800 radnika koji imaju plaću od 4000 do 4300 kuna. Plaće se nisu mijenjale zadnjih 20 godina i naš je osnovni zahtjev da radnicima srednje stručne spreme početna plaća bude 5000 kuna neto, a visokoj stručnoj spremi 7000 kuna neto, sada imaju 5800 i nama je to neprimjereno ako uzmemo u obzir poslovne rezultate kakve ima naša firma - naglasila je Mamić. Ispred mikrofona pridružili su joj se Ivan Majdak, predsjednik Republičkog sindikata radnika i Viktor Vanek, zamjenik predsjednice HST-a.

- Poslodavac hoće pokazati samo svoju verziju istine. Oni mogu zaustaviti neke informacije, ali ne mogu zaustaviti sve radnike da kažu istinu - rekao je Varnek te je iznio primjer njihove kolegice koja je 25 godina djelatnica HT-a.

- Mailom je zatražila povećanje plaće, odgovorili su joj da se ne uklapa u politiku karijernog puta, a vi znate što to znači - rekao je pred okupljenim radnicima koji su ga podržali zvižducima i isticanjem transparenata. Naglasili su kako pritisci poslodavca kreću od onih malih, s frazama kao što su: "Mi smo obitelj, ne treba obiteljske stvari iznositi vani."

- Naša obitelj brine o nama, vi niste naša obitelj. Naša prava obitelj s nama proživljava stres, naše neraspoloženje, strepe s nama ako imamo više godina staža hoćemo li za Uskrs ili Božić biti na listi viška, a ako imamo manje godina staža, onda strepimo hoće li nam produljiti ugovor - istaknuo je Varnek. Nikada u povijesti Hrvatske nije se dogodilo da radnik Hrvatskog Telekoma radi za minimalac, prisnažio je Ivan Majdak, predsjednik Republičkog sindikata.

- I nikada više poslije ovog kolektivnog ugovora toga neće biti, to je naša poruka iz Splita. Neće više podcjenjivati radnike - naglasio je i dodao kako je sramotno da ovakav način, na ulici traže minimum da prehrane sebe i svoje obitelji.

- Dozvolite nam da živimo ko ljudi, jer smo ljudi, a ne vaši pijuni s kojima se igrate pa nam kažete da vam nismo potrebni - glasno je prosvjedovao predsjednik Republičkog sindikata. Pridružili su im se i radnici Gverino Antičević s Lastova i Egon Štojs iz Splita koji su izrazili svoje nezadovoljstvo zbog činjenice da su bili primorani izaći na ulice zbog "mižerije". Štojs je 25 godina djelatnik HT-a.

- Mogu vam otkriti svoju intimnu tajnu, moja plaća je 5.400 kuna. Oni mlađi radnici koji dođu preko agencije imaju oko 4000 tisuće kuna pa gledaju mene kao neki uzor, ali sve dok ne shvate koliko sam plaćen. Pa kad HT kaže "Živimo zajedno", pa živi ti sam s 5400, a ne udvoje - poručio je i zaradio ovacije prisutnih koji su stigli iz svih krajeva Dalmacije, ali i šire.

Kako je kolektivni ugovor HT d.d. je prestao važiti 30. lipnja, ali temeljem Zakona o radu, još tri mjeseca, do 30.rujna, traje produžena primjena, odnosno vrijede sva dosadašnja radna i materijalna prava radnika. U slučaju da se niti nakon tog roka ne potpiše, najavili su kontinuiran štrajk. Traže usklađenje minimalnih plaća za radna mjesta koja su raspoređena u 8 platnih razreda i čije se donje granice nisu mijenjale od 2011. godine. Isto tako, zahtijevaju usklađenje plaća s rastom troškova života svakih šest mjeseci za vrijeme trajanja Kolektivnog ugovora

- Ne pristajemo na zahtjev Uprave HT-a da se 40 sati rada tjedno umjesto na pet dana rasporedi na 6 dana u tjednu i tako odrađuje svaki radni vikend i radi 52 dana više nego do sada - naglasili su. Iz Splita su najavili slično okupljanje u Rijeci a potom u Zagrebu. Nemaju namjeru odustati od svojih prava.

Cijeli članka pročitajte na portalu: slobodnadalmacija.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 20.07.2022. / slobodnadalmacija.hr