Hrvati se masovno iseljavaju: Ovakav gubitak stanovništva nije zabilježen čak ni u ratovima

Hrvati se masovno iseljavaju: Ovakav gubitak stanovništva nije zabilježen čak ni u ratovima

Bečki institut za međunarodne ekonomske studije (WIIW) objavio je ekonomsku analizu i prognozu za 23 države srednje, istočne i jugoistočne Europe u periodu 2019. - 2021. U analizi se nalazi i Hrvatska.

Ovaj institut upozorava da će zemlje poput Bugarske i Hrvatske do 2045. godine izgubiti najmanje 20 posto radne snage. A to će dugoročno imati iznimno negativne posljedice na razvoj gospodarstva u jugoistočnoj Europi.

“Ovakav gubitak stanovništva nije zabilježen ni u ratu”, istaknuo je Richard Grieveson iz WIIW-a te dodao kako su dodatni zabrinjavajući faktori i usporavanje njemačkog i kineskog gospodarstva. Manja potražnja u Njemačkoj će se naročito negativno odraziti na države poput Mađarske, Poljske i Hrvatske, koje ekonomski ovise o izvozu, što bi u kombinaciji s nedostatkom radne snage moglo proizvesti velike probleme.

Neizbježno usporavanje gospodarskog rasta

Dobar gospodarski rast koji je zabilježen u regiji u 2017. i 2018. godini je već gotov, smatraju u WIIW-u te sada slijedi neizbježno usporavanje. 

"Sve veći nedostatak radne snage dovodi do povećanja plaća, što pak snažno potiče povećanu osobnu potrošnju. Međutim, to dovodi u pitanje vanjsko kompetitivnost tih gospodarstava i potiče investitore da ulažu drugdje. 

Dugoročno gledajući, zemlje jugoistočne Europe suočene su s ogromnim izazovima: demografskim padom kakav nije zabilježen u miru, napadom na neovisnost i kvalitetu institucije, izostankom pripremljenosti za novu digitalnu ekonomiju te niskim nivoima automatizacije u odnosu na konkurente iz Azije, Sjeverne Amerike i zapadne Europe", ističe se u studiji WIIW-a.

Hrvatsku ubija iseljavanje mladih i obrazovanih

Hrvatskoj se do 2021. predviđa "umjeren gospodarski rast od 2,5 posto", pretežito utemeljen na turizmu i osobnoj potrošnji. Za postizanje većeg rasta ključno je bolje iskoristiti europske fondove, smatraju stručnjaci WIIW-a, što znači da ti fondovi dosad - šest godina otkako je Hrvatska ušla u EU - nisu bili dovoljno dobro iskorišteni. "Kontinuirano iseljavanje mladih u kombinaciji sa sve starijim stanovništvom postaje značajan faktor ograničavanja rasta”, zaključuje WIIW te dodaje da je vlada kao jedan od svojih ekonomskih prioriteta najavila pristupanje eurozoni.

Kao najveći problem cijele istočne i jugoistočne Europe navodi se "demografski kolaps", ali i uspon autoritarnih vladara koji dovodi do zarobljavanja institucija koje bi trebale biti neovisne, kao i niski obrazovni standardni i nedovoljni kapaciteti za IT industriju, bez koje nema integracije u globalnu digitalnu ekonomiju. Za Hrvatsku je sve to itekako problematično, s obzirom na to da su se tisuće mladih obrazovanih kadrova već odselile u Irsku i Njemačku.


Ostatak pročitajte na: index.hr 

Srijeda, 03.04.2019.