Od države ove godine za samozapošljavanje možete dobiti 110.000 kuna

Od države ove godine za samozapošljavanje možete dobiti 110.000 kuna

Krajem prošle godine Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) osvježio je postojeće mjere aktivne politike zapošljavanja. Poticanje samozapošljavanja, jedna od najpopularnijih mjera iz Vladina paketa, dobila je dodatni impuls novim povećanjem iznosa za subvencije.

Broj korisnika poticaja za samozapošljavanje povećava se iz godine u godinu, kao i iznos novčanih sredstava za ovu namjenu.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, prošle godine za poduzetništvo se odlučilo 8723 nezaposlenih. Novopečenim poduzetnicima lani je isplaćeno 446,3 milijuna kuna, gotovo četiri puta više nego 2017. godine.

Najzastupljenije djelatnosti za koje su dodjeljivane poduzetničke potpore su građevinarstvo, računalno programiranje te različite osobne i savjetničke usluge.

Najveća novost u mjerama poticanja samozapošljavanja u odnosu na prošlu godinu uvođenje je tri vrste potpora s obzirom na stupanj razvijenosti područja u kojem se pokreće posao.
 
Maksimalna potpora za poduzetnika početnika povećana je sa 70.000 kuna i sada iznosi 75.000 kuna, koliko mogu dobiti poduzetnici u razvijenim područjima (gradovi i općine svrstani u skupine VII i VIII), odnosno 85.000 kuna za srednje razvijena područja (gradovi i općine iz skupina V i VI) i 100.000 kuna za nerazvijena područja (gradovi i općine iz skupina od I do IV).

Treba naglasiti da se potpora povećava za dodatnih 10.000 kuna ako se kombinira sa osposobljavanjem na radnom mjestu.

Ako poduzetnički pothvat zajednički pokreće više nezaposlenih osoba, ukupni poticaji mogu narasti i do 320.000 kuna. Pritom treba naglasiti da u tom slučaju samo jedna osoba može ostvariti maksimalni iznos potpore, dok drugi suosnivači mogu dobiti najviše 55.000 kuna.

Ovisno o mjestu pokretanja posla, za otvaranje obrta ili slobodne profesije za dvije osobe može se povući od 130.000 do 150.000 kuna, za osnivanje trgovačkog društva s četiri osobe može se dobiti od 240.000 do 265.000 kuna, dok se za osnivanje zadruge s najviše pet osoba koje se udružuju može ostvariti od 295.000 do 320.000 kuna, koliko iznosi maksimalni poticaj.

Dodijeljena potpora može se koristiti za pokretanje posla od nule ili za preuzimanje postojećih poslovnih subjekata.

Potporu u maksimalnom iznosu do 55.000 kuna mogu dobiti i poduzetnici koji su već pokrenuli posao uz državni poticaj te žele proširiti poslovanje. Uvjet za dobivanje nove subvencije dokaz je da su ispunjene sve ranije obveze prema zavodu za zapošljavanje.

Ako ste nezaposleni i razmišljate o pokretanju posla, za ostvarivanje prava na potporu morate izraditi poslovni plan iz kojeg se vidi da je vaša poslovna ideja financijski isplativa te proći aktivnosti u suradnji sa savjetnikom za samozapošljavanje koje uključuju individualno savjetovanje i edukaciju na radionici za samozapošljavanje.

Uz poslovni plan trebate priložiti troškovnik iz kojeg je vidljivo koje troškove planirate pokriti iz subvencije.

Svi troškovi moraju biti plaćeni s računa nove tvrtke, dok se troškovi plaćeni u gotovini ne smatraju prihvatljivima.

Detaljne upute o kriterijima i načinu korištenja potpora za samozapošljavanje i proširenje poslovanja u 2020. godini možete pronaći ovdje.

Članak je u skraćenom obliku prenesen s tportala

Četvrtak, 30.01.2020. / www.tportal.hr