Vodi li vas šef u propast ili u bolje sutra?

Vodi li vas šef u propast ili u bolje sutra?

Koje su razlike između gazde koji zapovijeda i vođe koji usmjerava? Pročitajte razlike između dvije vrsta šefova i razmislite kakav je vaš nadređeni!

Gazda koji zapovijeda ima uglavnom vladajući stav. On je najpametniji i sve najbolje zna. Takav će tip šefa govoriti svojim zaposlenicima što da rade i često ih kritizirati. Rijetko kad je slobodan pokazati kako ostvariti ciljeve. Izdaje brze naredbe i zahtjeva provođenje. Pada li vam netko napamet?

No, za razliku od takvog gazde, postoji i tip vođe koji usmjerava. Posjeduje liderski stav – vodi svoj tim kroz različite ciljeve i zadatke. Vođa zna priznati ako je pogrješio i rado pokaže što treba učiniti jer mu je stalo do tima kojem je nadređen. Uviđa da je rezultat cijelog tima i njegov osobni rezultat, stoga priznaje pogreške tima i kao svoje.

Zapovijedni šefovi često znaju ostati iza scene dok zaposlenici rade. Ništa im ne promiče. Dobro prate što zaposlenici rade i poslije krizitiraju svaku njihovu grešku. Oni znaju kako se što radi, no ne misle podijeliti znanje. Dapače, ako radnici štogod dobro naprave, pretpostave da je dobar rezultat upravo takav radi strahovlade. Katkad smatraju da se zastrašivanjem dolazi do rezultata i uvažavaju strahopoštovanje. Mogu se povoditi izrekom „ako me se boje, bolje će raditi“. Međutim, vođe preuzimaju inicijativu i nadgledaju rad svojih zaposlenika. Žele biti prisutni, pokazati kako se što radi i zaslužiti poštovanje. Vođe daju savjete i upute.

Gazda koji zapovijeda smatrat će da je njegov način jedini ispravni način. On ne voli pristajati na kompromise. Takav gazda samo govori „ja“, dok vođa zna važnost svog tima. Pravi vođa pokazuje humanu blagost u upravljanju. Razvija ljude oko sebe i ispravlja sve moguće pogreške. Čini rad zanimljivijim i radnike sretnijima. Zainteresiran je za tim ljudi s kojima radi i stalo mu je do svakoga u timu. Nije rijetkost da organizira kakve team building-e, voli slušati što se događa u životima članova njegovog tima i katkad stvara prijateljski odnos.

Vođa dobro sluša svakog člana svog tima. To je ključ uspjeha jednog vođe. Očekuje feedback svojih članova tima i poduzima akcije po tome. Pitanjima poput: „Što mislite?“ ili „Jeste li u mogućnosti završiti ovo do petka?“, vođa tima osigurava vrijeme i resurse za projekt na kojemu se radi. Gazda koji zapovijeda zatražit će da se završi: „Ovo mora biti gotovo“ ili „Morate ovo dovršiti do petka“. Očekuje da će njegov tim bez pogovora učiniti što traži.

Gazde i vođe mogu se razlikovati i po ciljevima. Vođa tima uvijek ima jasne i realistične ciljeve za svoj tim. Glavni prioritet vođe tima je da osigura da svi dijele zajednički cilj. Vođe tima obično kreiraju nekakve objektivne i ključne rezultate kako bi tim znao što se od njih očekuje te kako bi mogli početi raditi na tome. Gazda koji zapovijeda svome timu zahtjeva da ciljevi budu ostvareni kako god. Tim se često boji ispitivati daljnje upute, budući da gazdino raspoloženje varira o ostavarenim rezultatima toga dana. Ciljevi takvog tima nisu jasno definirani i tako ih je teško ostvariti. Vrijeme se troši na određivanje prioriteta i strategiju, a često se dogode odgađanje rokova i zaostaci.

Možda ste u ova dva eksteremna primjera pronašli svog nadređenog, a možda i ne. Sve u svemu, tim jest „ogledalo“ svoga vodstva. Dok razmišljate, ostavljamo vas s izrekom:

„Vodstvo ne znači samo biti glavni. Vodstvo znači brinuti se o onima kojima jesi glavni“, Simon Sinek, motivacijski govornik

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 11.03.2020.