4 načina kako uvjeriti šefa da ste nezamjenjivi

4 načina kako uvjeriti šefa da ste nezamjenjivi

U trenutku kada pronađete posao s kojim ste u potpunosti zadovoljni, jedan od najboljih načina da ostanete zaposleni, a i visoko napredujete je da postanete nezamjenjiv zaposlenik.

Postati osoba koja uspješno rješava probleme ili osoba na koju se može osloniti u izvršavanju bilo kakvog zadatka je uspješan i siguran način da vas vaš šef primijeti. Uostalom, zar ne želimo svi impresionirati naše nadređene i biti nezamjenjivi za organizaciju?

Međutim, postoji jasna razlika između osobe koja uz svoj posao obavlja i sve druge nepotrebne zadatke i osobe koja je ključni timski igrač za obavljanje glavnih zadataka.

Sharon E. Jones, stručnjakinja za raznolikost i autorica knjige "Ovladavanje igrom: strategije za uspjeh u karijeri" donosi 4 osnovna načina koji će vam omogućiti da postanete nezamjenjiva osoba vašem šefu.

Savjet 1: Slijedite ono što vam je rečeno

Kada menadžer daje upute, dobar zaposlenik će pažljivo pratiti upute i činiti ono što mu je rečeno. Međutim, odlični zaposlenik ne samo da će slijediti upute koje su mu dane, nego će također dodati vrijednost tako što će poticati projekt uz predviđanje sljedećeg koraka upravitelja. Vaši nadređeni su često zauzeti upravljanjem višestrukim aspektima projekta. Stoga ne možete očekivati da će oni uz svoj posao obavljati i vaš. Neće imati vremena za svaki pojedini aspekt vašeg projektnog zadatka. Kada pokažete kompetenciju, vaš će vam menadžer vjerojatno dati više neovisnosti za vođenje projekata, a vi ćete biti korak bliže da postanete nezamjenjiv radnik, navodi glassdoor.

Savjet 2: Imajte "mogu sve" stav

Ako želite postati neophodni vašem šefu, onda je jedan od najboljih načina da se istaknete od svojih kolega tako da budete osoba koja može i želi više raditi. Menadžeri traže profesionalce koji ne samo da daju izvanredne rezultate, već imaju i stav "mogu sve". Najbolji način da ojačate svoju vezu s nadređenim je da snažnije "potegnete" na poslu, kada je to potrebno. Ako možete postati pouzdanom osobom u svakoj situaciji, vaš će odnos sa šefom ojačati. Realno, nećete moći ispuniti svaki zahtjev točno onako kako je opisan. Pokažite svoju predanost i inicijativnost, zatim pokažite alternativni plan izvršenja na temelju ograničenja vremena i resursa. Ako nađete način da pouzdano donesete rezultate, posebno u teškim situacijama, vaš će vas šef početi promatrati kao nezamjenjivog radnika.

Savjet 3: Olakšajte radno opterećenje svom šefu

Raspitajte se o budućim projektima. Ako čujete za projekt koji odgovara vašem skupu vještina, ponudite se da ga odradite. Da biste postali doista nezamjenjivi, utvrdite načine na koje vaše vještine nadopunjuju vještine vaših nadređenih. Ako vaš šef ne voli raditi određeni zadatak i vi ste ga spremni preuzeti, on će vas htjeti zadržati što je duže moguće. Jedno upozorenje: u redu je da se povremeno dobrovoljno prijavite za administrativni rad kako bi olakšali posao vašem šefu, ali prioriteti vam trebaju biti projekti koji demonstriraju i unapređuju vaše vještine.

Savjet 4: Pravovremeno obavještavajte svog šefa

Nadređeni ne žele biti iznenađeni na poslu. Dakle, najbolji način da budete neophodni svom šefu je da ga redovito ažurirate o vašem radu. To možete učiniti uspostavom službenih check-ina ili putem e-pošte. Kultura vaše organizacije će diktirati odgovarajući način ažuriranja, ali frekvencija je važna. Također, svakako dajte svom šefu upozorenje ako postoji problem s kojim ste se susreli kako biste ga mogli riješiti u ranoj fazi.


Članak prenesen sa: glassdoor.com

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 31.07.2020.